Jak (ne)zdravé je olivové olej? Může se na něm péct nebo ne?

Může se na olivovém oleji smažit nebo ne?

(Téměř) samá chvála na olivový olej. Ale jaký olej si vybrat: extra virgin, virgin, mild nebo traditional, a může se na něm péct nebo ne?

Olivovník dobře snáší sucho a nemá zvláštní nároky na prostředí: je to téměř mýtická rostlina, která se dožívá až tisíce let. Plodí zvláštní plody, jejichž dužina obsahuje 30–50 procent oleje a semena 5 procent. Většina oliv z rozsáhlých plantáží v oblasti Středozemního moře se používá k výrobě olivového oleje.

Rozdrcení a lisování

Jak (ne)zdravé je olivové olej? Může se na něm péct nebo ne?

Olivový olej je důležitý evropský zemědělský produkt. Ze světové produkce tří milionů tun ročně pocházejí dvě třetiny z Evropské unie, přičemž největším dodavatelem je Španělsko. Požadavky, které musí různé druhy olivového oleje splňovat, jsou podrobně stanoveny v evropských normách. Jak chutný a zdravý bude olivový olej, závisí na kvalitě oliv a způsobu výroby. Poslední způsob je v zásadě jednoduchý: do 24 hodin po sklizni se plody očistí, hrubě rozemele (s odstraněním pecek) a lisují na pastu, aby se z nich získalo olej. To je vše! Pokud se jedná o olej z prvního lisování, bez zahřívání a s kyselostí nižší než 0,8 procenta, může být na láhvi uvedeno označení „extra virgin“. Panenské, protože je nezpracované. Z tohoto druhu se získává nejrafinovanější olivový olej s výraznou ovocnou chutí. Olivový olej „virgin“ má o něco méně výraznou chuť. Získává se také metodou prvního lisování za studena, ale má vyšší kyselost – maximálně 2 procenta.

Vynikající

Třetí variantou je rafinovaný olivový olej, prodávaný například jako „jemný“ nebo „tradiční“, a to je úplně jiná historie. Zatímco výroba olivového oleje z prvního lisování je jednoduchá, výroba rafinovaného olivového oleje je poměrně složitá. Vyrábí se z olivového drti, který zbyl po předchozím lisování, a také z shnilých oliv a oliv, které byly například sežrány hmyzem. Aby se z surového oleje odfiltrovala nečistota, odstranila nežádoucí barva a snížila kyselost, jsou nutné nejrůznější druhy chemického zpracování. Výsledkem je olej bez chuti, zápachu a barvy. Ty se často přidávají zpět uměle. Aby bylo možné na etiketě uvést „olivový olej“, musí podle evropských norem obsahovat produkt alespoň 5 procent olivového oleje z prvního lisování. Výsledek má málo společného s chutným a zdravým olivovým olejem. Nejzábavnější na tom je, že za tuto ultra zpracovanou verzi v obchodě někdy zaplatíte více než za čistý, drahý olivový olej z prvního lisování.

Preferujte extra virgin

Olivový olej je zdravou alternativou k tuhým tukům, jako je máslo. Olej z prvního lisování má nejvíce prospěšných vlastností. Pokud je na etiketě uvedeno, že olej byl rafinován, vězte, že v něm nezbyly prakticky žádné prospěšné stavební látky. Olivový olej je velmi kalorický; jednou lžící vinaigrette přijmete asi 120 kalorií. Ale není nic špatného na malém množství tuku, je potřebný pro přeměnu potravy na energii, jako stavební materiál pro buňky a hormony a také pro ochranu orgánů a nervových buněk před poškozením. Kromě toho vám (prospěšné) tuky dodávají pocit sytosti, což snižuje pravděpodobnost konzumace nezdravých snacků.

Jak (ne)zdravé je olivové olej? Může se na něm péct nebo ne?

Plné antioxidantů

Není pochyb o tom, že kvalitní olivový olej je zdravý. Za prvé, nerafinovaný olivový olej obsahuje mnoho nenasycených tuků, zejména mononenasycených mastných kyselin, které se také nacházejí v ořechách a arašídech. Kyselina olejová omega-9 snižuje hladinu „špatného“ LDL cholesterolu v krvi, a tím může snížit riziko kardiovaskulárních onemocnění. Kromě toho je olivový olej bohatý na antioxidanty a vitamín E. Vitamín E chrání buňky, krevní cévy, orgány, oči a tkáně a hraje také roli v buněčném metabolismu. Některé studie ukazují, že olivový olej může zpomalovat procesy stárnutí jak kůže, tak mozku. Látka, která za to odpovídá, je oleokanthal, přírodní organická sloučenina obsažená v olivovém oleji z prvního lisování. Může zabránit agregaci bílkovin při Alzheimerově chorobě a také zmírnit chronický zánět, například při artritidě. Říká se, že protizánětlivé vlastnosti oleokantalu jsou srovnatelné s vlastnostmi ibuprofenu.

Horké, žhavější, nejžhavější

A nakonec otázka, která vždy vyvolává zmatek: lze smažit a péct na olivovém oleji, nebo ne? Odpověď zní: ano, lze. Jednoduché mastné kyseliny jsou odolné vůči zahřívání přibližně do 180 stupňů. Nedoporučuje se však olivový olej dlouhodobě zahřívat, například při smažení, nebo nechat ho v pánvi kouřit. Může to vést k uvolňování škodlivých látek. V praxi jej můžete snadno použít k přípravě zeleniny nebo kousku masa. Otázkou je, zda je vhodné použít k tomuto účelu drahé olivové oleje z prvního lisování, protože část jejich lahodné chuti se při zahřátí ztrácí. Škoda! Dobrou alternativou je olivový olej z prvního lisování. Celkově je toto aromatické olivové olej skvělým pomocníkem v kuchyni. Skladujte ho na chladném a tmavém místě, aby déle zůstal čerstvý a ovocný.

Přejít nahoru