- Vejce je díky vysokému obsahu bílkovin, vitamínů a minerálů jedním z nejvýživnějších produktů středomořské stravy . Proto je konzumace tří až čtyř porcí týdně dobrou alternativou k masu a především k rybám .
V hloubce
Jak dobře víme, tento produkt obsahuje cholesterol, hlavně ve žloutku, ale jeho vliv na hladinu cholesterolu v krvi je nižší, než se dříve předpokládalo. Ve skutečnosti, navzdory sporům, velký procentní podíl studií ukazuje, že mírná konzumace vajec není spojena s významným zvýšením hladiny LDL cholesterolu.
Alespoň u většiny lidí, zejména pokud se stravují zdravě . Potraviny, které se často konzumují spolu s vejci, jako je slanina, klobása a šunka, však mohou více přispívat ke zvýšení rizika srdečních onemocnění než vejce.
Více
„Máme sklon si myslet, že vše, co jíme, se tráví a vstřebává žaludkem a trávicím systémem, ale ve skutečnosti to tak vždy není. Organismus reguluje množství vstřebávaných látek, jako je cholesterol “.
Ačkoli bychom si mohli myslet, že tento graf bude lineární a stoupající, protože čím více vajec konzumujeme, tím více cholesterolu bychom měli mít, ve skutečnosti je to jinak: nejprve vstřebáme hodně, ale čím více vajec jíme, tím méně vstřebáváme .
Vezměte v úvahu
Proto je „důležité vše ostatní, co jíte“. Podle něj, pokud se budeme držet veganské stravy, která neobsahuje cholesterol a prakticky neobsahuje nasycené tuky, budeme vstřebávat hodně cholesterolu. Samozřejmě, že při stravě zahrnující potraviny živočišného původu vstřebáme méně cholesterolu, protože ten jsme již v daný den spotřebovali.
„Stejné množství vajec může zvýšit hladinu cholesterolu v krvi více či méně v závislosti na stravě, protože tělo reguluje množství cholesterolu, které vstřebává,“ uzavřel odborník. Léčba zvýšené hladiny cholesterolu obvykle zahrnuje změnu životního stylu (udržování zdravé hmotnosti a sport) a v některých případech užívání léků .