Jak může glutamát podle vědy pomoci při regeneraci jater

Glutamát sodný se nachází v zpracovaných pochutinách a snackech a je návykovou aminokyselinou s velmi špatnou pověstí.

Játra jsou schopna se po poškození regenerovat.

Glutamát sodný je látka, která se obvykle vyskytuje ve většině zpracovaných snacků konzumovaných po celém světě. V olivách, kroketech nebo snackech je vždy přítomen E-621. Četné studie spojují tuto aminokyselinu se „závislostí“ vyvolanou určitými potravinami.

V 60. letech 20. století jeden americký lékař vysvětlil nepříjemné pocity, které po jídle v čínské restauraci pociťoval, působením glutamátu sodného. Jeho stížnost byla zveřejněna v „The New England Journal of Medicine“ a dala vzniknout jeho skandální pověsti, v důsledku čehož jej média začala nazývat „syndromem čínské restaurace“. Glutamát se tak zdá být příčinou všech zažívacích potíží po konzumaci potravin s pochybnými účinky na zdraví.

Jak může glutamát podle vědy pomoci při regeneraci jater

Co je to „syndrom čínské restaurace“ způsobený glutamátem?

Glutamát sodný zesiluje chuť umami a přirozeně se vyskytuje v ingrediencích, jako jsou řasy kombu.

Ačkoli je pravda, že glutamát je sporná přísada, která může způsobit určité těžkosti a vyvolat příznaky žaludečních a střevních potíží, nedávné studie ukazují, že pouze 1 % populace je citlivé na tuto aminokyselinu, která zesiluje chuť a činí ji „návykovou“.

Studie provedená na Hirošaské univerzitě (Japonsko) pod vedením Hiroši Ogurom jde tak daleko, že obviňuje glutamát z toho, že způsobuje některé případy dlouhodobé slepoty, a považuje jej také za příčinu demence, hyperaktivity a autismu, mimo jiné.

Navzdory četným nedostatkům bylo prokázáno, že glutamát není škodlivý pro zdraví . Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) však nedávno stanovil doporučenou denní dávku této látky na 30 miligramů na kilogram tělesné hmotnosti.

Glutamát sodný a regenerace jater

Vzhledem k tomu, že tato aminokyselina není tak „špatná“, nedávná studie ukázala, že existuje mechanismus rychlé regenerace jater aktivovaný glutamátem. Pokud se tato teorie potvrdí, bude možné glutamát použít k léčbě ztučnění jater nebo cirhózy.

Jaterní systém má schopnost regenerace, nahrazuje poškozené jaterní buňky, pokud nedochází k chronickému poškození jater. Národní centrum pro výzkum rakoviny tak objevilo dosud neznámý mechanismus regenerace jater.

Jedná se o proces, který se aktivuje rychle, již několik minut po vzniku akutního poškození jater, a klíčovou roli v něm hraje aminokyselina glutamát . Autoři studie poznamenávají, že přidání glutamátu může přispět k regeneraci jater a přinést užitek pacientům s těžkým chronickým poškozením jater.

Role glutamátu v metabolickém přeprogramování

V budoucnu bude možné používat glutamátové doplňky při onemocnění jater.

Jak může glutamát podle vědy pomoci při regeneraci jater

Nové výsledky ukazují, že játra a kostní dřeň jsou propojeny prostřednictvím glutamátu. Po akutním poškození jater jaterní buňky (hepatocyty) produkují glutamát a odesílají ho do krevního řečiště v kostní dřeni. Odtud se dostává do jater, kde přeprogramovává metabolismus.

Během krátké doby glutamát spouští regeneraci jater tím, že mění metabolismus makrofágů. Tento nový závěr vrhá světlo na to, jak si játra mohou pomoci sama se zotavit. Čím více glutamátu je v krevním oběhu, tím lepší je regenerace jater . Tato nová studie však byla zatím provedena pouze na myších.

Vědci vysvětlují, že v budoucnu může být užívání glutamátových doplňků doporučeno lidem, kteří podstoupili operaci jater, a také těm, kteří potřebují snížit poškození jater po cirhóze. Tento objev týkající se glutamátu je stejně relevantní i pro tukovou dystrofii jater.

Přejít nahoru