Silná směs pro zdraví střev. Hlavní ingredience – oblíbený nápoj našich babiček.

Moderní potraviny mohou obsahovat škodlivé látky, které pronikají do organismu a ničí střevní flóru. Odborník na zdravou výživu doporučuje zařadit do jídelníčku speciální nápoj pro zdraví střev. To vám nejen pomůže lépe vstřebávat minerály, ale také vás ochrání před nebezpečnými složkami v potravinách.

Doktor Marek Skocilas je zubní lékař a fytopharmakolog, který na svých kanálech na sociálních sítích vzdělává lidi v oblasti dietologie a potravinových doplňků. Často zdůrazňuje význam zdravé výživy a zdravých návyků, které mají obrovský vliv na stav celého organismu. Kromě jiného se zaměřuje na stravu, která podporuje správné fungování trávicího systému. Vysvětluje, jak připravit nápoj pro zdravé střevo.

Silná směs pro zdraví střev. Hlavní ingredience – oblíbený nápoj našich babiček.

Proč pít kefír?

Doktor Marek Skocilas upozorňuje na problém takzvané střevní propustnosti, který souvisí s potravinami, které dnes jíme. Ukázalo se, že často obsahují konzervační látky, antibiotika (zejména v mase), těžké kovy, mikroplasty a prostředky na ochranu rostlin. Všechny tyto látky poškozují střeva zevnitř, v důsledku čehož ztrácejí svou nepropustnost. Začínají do krve uvolňovat látky, které tam nemají být, například nestrávené částice potravy nebo bakteriální toxiny. To také vede k narušení vstřebávání nezbytných minerálů.

 

Syndrom zvýšené propustnosti střev vede k chronickému pomalému zánětu a v důsledku toho k onemocnění srdce, cév, mozku nebo slinivky břišní. To zvyšuje riziko aterosklerózy a dokonce i deprese. Zajímavé je, že konzumace fermentovaných produktů může pomoci udržet syndrom děravého střeva.

Proč pít kefír? Protože obsahuje bakterie Lactobacillus, které po vstupu do organismu zlepšují složení střevní flóry. Je však třeba pamatovat na přísady v kefíru, které se stanou živnou půdou pro tyto bakterie, takže se mohou trvale usadit ve vašem žaludku. To je jediný způsob, jak si být jistý, že budou střeva utěsňovat déle.

Zdravý střevní nápoj – recept

Odborník vysvětluje, že kefír snižuje riziko mnoha onemocnění. Při konzumaci se správnými přísadami může pomoci utěsnit střeva. Doktor Skotsilas vysvětluje, že strava s vysokým obsahem vlákniny, která zahrnuje potraviny, které jsou živnou půdou pro bakterie Lactobacillus, může chránit před pronikáním nebezpečných látek do krve .

Specialista na zdravou výživu doporučuje připravit nápoj pro zdravé střevo . Recept spočívá v tom, že nejprve upečete speciální granolu a poté smícháte jen několik ingrediencí. Vyzkoušejte tento zdravý snack, který se postará o správné složení střevní flóry.

Ingredience:

Granola:

  • 2,5 šálku ovesných vloček,
  • 4 lžíce slunečnicových semínek,
  • 2 zralé banány,
  • 4 lžíce mandlí,
  • 5 lžic rozinek,
  • 50 g hořké čokolády (min. 70 % kakaa).

Kefírový nápoj:

  • 300 ml kefíru,
  • 2 čajové lžičky inulinu,
  • 2 lžíce lněných semínek (čerstvě mletých),
  • 5 lžic granoly,
  • hrst čerstvých borůvek.

Jak na to:

Silná směs pro zdraví střev. Hlavní ingredience – oblíbený nápoj našich babiček.

Nejprve připravíme granolu. Vezměte misku a banány dobře rozmačkejte. V samostatné misce smíchejte ovesné vločky a slunečnicová semínka. Vylijte do misky s banánovou směsí.

Směs přeneste na plech vyložený pečícím papírem. Vložte do trouby předehřáté na 160 stupňů Celsia a pečte asi 30–40 minut. Během pečení směs každých 10 minut promíchejte.

Vyjměte, když vločky budou křupavé. Po vychladnutí přelijte do skleněné nádoby, přidejte rozinky, mandle a nasekanou hořkou čokoládu. Skladujte v lednici.

Připravte si nápoj prospěšný pro střeva . Nalijte kefír do misky, smíchejte s inulinem a lněným semínkem. Přidejte také müsli a čerstvé borůvky. Promíchejte, přelijte do sklenice a vypijte.

Přejít nahoru