Je bohaté na bílkoviny a železo, ale Češi ho vůbec nejí. Toto maso je zdravější než drůbeží a vepřové.

Jak ukazují údaje, Češi jsou masožravý národ, ale nejsou vybíraví. Ve skutečnosti jíme dva druhy masa. (Opětovné) objevování dalšího druhu může situaci změnit. Níže se dozvíte, proč stojí za to utratit více peněz za tento druh masa.

Maso, které jíme

Průměrný Čech sní ročně až 73 kg masa, což je o 5 kg více než je průměr v Evropské unii. Tímto číslem se pravděpodobně není co chlubit – koneckonců maso není jen zdravá bílkovina, ale také nasycené tuky a cholesterol. Neméně důležité je to, co nejíme. Všechno je však ještě zajímavější, když se podíváme na detaily.

Je bohaté na bílkoviny a železo, ale Češi ho vůbec nejí. Toto maso je zdravější než drůbeží a vepřové.

Z těchto 73 kilogramů ročně připadá téměř 25 kg na drůbež a celých 47 kg na vepřové maso. Zbývá 1,7 kg hovězího masa . To je více než pětkrát méně než v EU. V této tabulce není vůbec místo pro jiné masné výrobky. Stručně řečeno: jíme prasata a kuřata, a zbytek jen při zvláštních příležitostech.

Telecí maso, které nejíme

Odborníci na výživu by společně s dietology měli každý den vyzývat především k omezení konzumace masa. Ano, je to cenná součást stravy, ale jeho nadbytek je škodlivý pro zdraví. Zvláště pokud se naše žaludky plní živočišnými produkty na úkor zeleniny bohaté na vitamíny, mikroelementy a vlákninu.

Avšak i v tom, co jíme, můžeme trochu změnit složení našich jídel. Proto stojí za to věnovat pozornost telecímu masu – masu, které je na trhu široce zastoupeno, i když se málokdy dostává do centra pozornosti, a má podobný původ jako hovězí maso.

Odkud se bere telecí maso?

Telecí maso je „vedlejším produktem“ chovu krav – mladí býci, kteří z pochopitelných důvodů nemají budoucnost v produkci mléka. Na porážku se dostávají několik týdnů, někdy i půl roku po narození. Díky tomu je jejich maso jemnější než hovězí a dokonce trochu připomíná drůbeží.

Stačí zmínit jedno z nejznámějších pokrmů z telecího masa v našich končinách – řízek. Přizpůsobili jsme ho vepřové kotletě, ale připravuje se z telecího masa, díky čemuž je velmi jemný. Jeho struktura je něco mezi klasickou vepřovou kotletou a její verzí z drůbežího masa.

Je bohaté na bílkoviny a železo, ale Češi ho vůbec nejí. Toto maso je zdravější než drůbeží a vepřové.

Telecí maso v kuchyni

Telecí maso by nemělo chybět v našich kuchyních jen proto, že je chutné. Obsahuje také vitamíny skupiny B, železo a zinek. Je také bohaté na bílkoviny (jejichž dobrým zdrojem je obecně maso) a na rozdíl od mnoha jiných produktů, které se dostávají na naše stoly, neobsahuje tuky.

Telecí maso je ideální na dušení, smažení a především pečení. Proto stojí za to vyzkoušet různé recepty na plněné maso, jehož součástí je často maso mladých býčků. Jak můžete vidět na příkladu vepřové kotlety a jejího telecího předka, o inspiraci není nouze.

Přejít nahoru