Zeleninové šťávy si právem získávají stále větší zájem. Mohou být velmi chutné, obsahují mnoho vitamínů a minerálů a jsou zdravější než jejich ovocné protějšky. Já připravuji šťávu z méně oblíbené zeleniny. Vzniká z ní „zlato“ a piji ji každé ráno.
Celer, ačkoli je často součástí šťáv a koktejlů, které čistí organismus, dosud není příliš oblíbený . Jeho název evokuje kořenovou zeleninu se specifickou, mírně kořeněnou chutí, kvůli které vyvolává odpor. Ukazuje se však, že celer tuto látku vůbec neobsahuje . Kromě toho se vyznačuje mnohem vyšším obsahem živin .
Celer – cenný, ale nedoceněný
Celer může vypadat nevýrazně, ale ve skutečnosti obsahuje obrovské množství vitamínů a minerálů. Především je bohatý na kyselinu askorbovou, tj. vitamín C , a hořčík . Kromě toho vám jeho konzumace zajistí vitamíny A, E, vitamíny skupiny B, draslík, sodík, vápník, fosfor, kyselinu listovou a beta-karoten .
Díky tomuto složení má celer antioxidační účinky na organismus . Potlačuje škodlivé účinky volných radikálů a snižuje počet vznikajících zánětů. Kromě toho má protinádorové účinky a pomáhá chránit před rozvojem neurodegenerativních onemocnění.
Pravidelná konzumace celeru podporuje činnost nervového systému . Zmírňuje příznaky silného stresu a má uklidňující účinky. To usnadňuje usínání a reguluje cirkadiánní rytmy , čímž bojuje proti nespavosti.
Celer je také dobrým zdrojem cenné vlákniny. To má pozitivní vliv na hladinu cholesterolu, snižuje ji . Tím také snižuje krevní tlak a chrání organismus před rozvojem kardiovaskulárních onemocnění, jako jsou: ateroskleróza, infarkt. Kromě toho může regulovat hladinu cukru .
Konzumace celeru podporuje správné fungování trávicího systému, zejména trávení. Vláknina obsažená v této zelenině zlepšuje peristaltiku střev, urychluje metabolismus a zabraňuje zácpě. Díky tomu také podporuje proces hubnutí.
Je celerová šťáva zdravá?
Celerová šťáva je naprosto prospěšná . Nápoj si zachovává všechny vlastnosti této křupavé zeleniny, pokud je konzumován v syrové formě. To znamená, že šťáva má pozitivní vliv na lidský organismus.
O prospěšnosti celerové šťávy svědčí také skutečnost, že obsahuje málo cukru . Celer samotný má také nízký glykemický index – pouhých 15. Nápoj je proto bezpečný i pro lidi trpící cukrovkou.
Jak připravit celerovou šťávu?
Šťávu z celeru si připravuji doma sama, abych měla jistotu, že neobsahuje přidaný cukr, umělá aromata a barviva. Piji ji každé ráno a cítím se mnohem lépe. Zlepšila se mi nálada, každý den mám energii a kila jdou dolů .
Pokud máte odšťavňovač, stačí celer očistit, nakrájet na menší kousky a vložit do sekáčku. Šťávu však můžete připravit i bez tohoto zařízení.
Ingredience:
- 5 stonků celeru
- 250 ml vody
Celer očistěte a nakrájejte na menší kousky. Vložte zeleninu do mixéru, zalijte částí vody a rozmixujte. Šťávu můžete pít v husté formě nebo ji přecedit přes jemné síto nebo gázu.
Pijte celerovou šťávu ihned po přípravě nebo ji uchovávejte v lednici maximálně dva dny. Nápoj můžete obohatit citronovou šťávou nebo jinou zeleninou či ovocem.