Vejce jsou součástí jídelníčku mnoha lidí. Je již dlouho známo, že mají pozitivní vliv na zdraví a celý organismus. Skvěle se hodí jako snídaně a mohou být také doplňkem mnoha chutných pokrmů. Zamysleli jste se však někdy nad tím, které vejce je nejzdravější? Pokud ne, rozptýlíme všechny vaše pochybnosti.
Proč jsou vejce zdravá?
Měkká nebo natvrdo uvařená vejce jsou skvělou volbou k snídani. Lidé si už dlouho lámou hlavu nad tím, co si dát k snídani. Ve skutečnosti, pokud jde o vejce, většina pokrmů bude zdravou volbou a především sytou, což je důležité z hlediska fungování po celý zbytek dne.
Míchaná vejce jsou skvělou volbou, zejména proto, že do nich můžete přidat mnoho ingrediencí, jako je slanina, zelená cibule, šunka nebo klobása. Můžete také připravit omeletu nebo uvařit vejce natvrdo nebo na měkko. Proč zařadit vejce do svého denního jídelníčku?
Vejce jsou skutečným zdrojem vitamínů. Obsahují vitamíny A, E, D, K, ale také B2, B6 a B12. Kromě toho obsahují mnoho minerálů, jako je železo, fosfor, vápník, sodík, draslík, zinek, hořčík, selen a omega-3 kyseliny. Vejce jsou také vynikajícím zdrojem bílkovin, díky čemuž jsou velmi sytá. Proto je dobré je zařadit do svého jídelníčku.
Lidé si však často kladou otázku, jaká vejce si vybrat. Tvrdá nebo měkká? Co je zdravější? Přesvědčte se sami.
Vařené vejce nebo míchaná vajíčka?
Už víte, že vejce jsou plná vitamínů a minerálů. Stojí za to je zařadit do svého jídelníčku, abyste postupně pečovali o své zdraví. Mnoho lidí si však stále klade otázku, jaký druh vajec je nejzdravější. Odpovídáme .
Při konzumaci vařeného vejce náš organismus využije 91 % bílkovin, které obsahuje. Mnoho lidí také dává přednost konzumaci syrových vajec, ale ta jsou méně zdravá než vařená.
A co výběr mezi vejci natvrdo a naměkko? Podle výzkumů platí, že čím kratší je doba vaření vejce, tím je zdravější. Nejzdravější volbou je tedy vejce naměkko. Díky tomu si zachová více nutričních hodnot a bude lépe stravitelné.
Ale víte, jak správně uvařit vejce naměkko, abyste si plně vychutnali jeho chuť? Pokud ne, přijdeme vám na pomoc. Podívejte se, jak na to .
Jak správně uvařit vejce naměkko?
Vaření vajec naměkko není složitý proces, ale snadno se pokazí . Bohužel se někdy stane, že po rozkrojení vejce není jeho vnitřek takový, jaký bychom si přáli. Proto je důležité dodržovat určitý postup, který nám umožní získat ideální vejce naměkko.
Nejprve je třeba vejce vařit po dobu pěti minut. Je však důležité a nutné vejce vložit do již vroucí vody. Tím se zabrání jeho ohřátí spolu s vodou, což by nakonec vedlo k hustému a tekutému žloutku .
Takové vejce naměkko se skvěle hodí jako doplněk k snídani, například do sendvičů. Je velmi zdravé a především chutné. Proto se vyplatí dbát na to, aby naše jídelníček obsahoval takové pokrmy.