Starší lidé by měli jíst každý den. Posiluje kosti a má blahodárný vliv na srdce.

S přibývajícím věkem potřebuje náš organismus zvláštní podporu – imunitní systém slábne, kosti se stávají křehčími a srdce vyžaduje mnohem více péče. Proto by starší lidé měli věnovat zvláštní pozornost vyvážené stravě, která se postará o jejich zdraví a fyzickou kondici na mnoha úrovních. Jednou z klíčových složek, které by se měly konzumovat každý den, jsou probiotika – lze je do stravy zařadit pomocí fermentovaných produktů.

Probiotika jsou důležitá ve stravě nejen starších lidí

Starší lidé by měli jíst každý den. Posiluje kosti a má blahodárný vliv na srdce.

Co jsou probiotika? Jsou to živé mikroorganismy, které mají na lidský organismus mnoho pozitivních účinků. Podporují střevní flóru, posilují imunitu a zlepšují vstřebávání živin. Ovlivňují zdraví kostí a srdce, ale také naše pohodu a duševní zdraví.

Není divu, že se klade důraz na jejich dostatek v organismu starších lidí. Zařazení potravin bohatých na probiotika do každodenního jídelníčku je šancí na výrazné zlepšení kvality života přirozenou cestou. S přibývajícím věkem potřebuje organismus stále více podpory, což je samozřejmě velmi důležité, ale nezapomínejme, že i mladí lidé by měli konzumovat určité potraviny. Probiotika jsou důležitá nejen ve stravě starších lidí.

Kyselé mléčné výrobky – proč je dobré konzumovat?

Kde hledat přírodní probiotika? Jedním z nejlepších zdrojů jsou kyselé mléčné výrobky . Patří mezi ně především přírodní jogurt, kefír, podmáslí a kyselé mléko . Jak vidíte, tyto produkty jsou u Poláků velmi oblíbené, snadno dostupné a prostě chutné. Lze je bez obav považovat za naše superpotraviny – produkty, které mají obrovský vliv na zdraví organismu.

Probiotika obsažená v těchto produktech pomáhají vylučovat škodlivé toxiny z těla, snižují vstřebávání cholesterolu z potravy a stimulují správné fungování imunitního systému. Kromě toho jsou vynikajícím zdrojem draslíku, fosforu, vápníku, vitamínu D a vitamínů skupiny B. Za zmínku také stojí, že mléčná kyselina, která vzniká při fermentaci, má velmi příznivý vliv na trávicí procesy a také blahodárně působí na střeva. Kyselé mléčné výrobky je vhodné konzumovat každý den, protože bojují proti zácpě a průjmům a pomáhají při zánětech střev.

Starší lidé by měli jíst každý den. Posiluje kosti a má blahodárný vliv na srdce.

Pravidelná konzumace tohoto typu produktů určí účinek – jak zařadit probiotika do svého denního jídelníčku? Není to složité a nevyžaduje zásadní změny.

Například přírodní jogurt s malým množstvím ovoce a ořechů je skvělý nápad na snídani nebo svačinu – tak začnete den chutně a zdravě. Většina salátů bude chutnější s přidáním kefíru nebo jogurtové zálivky. Do studených polévek a šťávy je dobré přidat kyselé mléko – takové jídlo je skvělou volbou, zejména v jarním a letním období. Po fyzické námaze nebo jako zdravá svačina se zase skvěle hodí koktejly na bázi mléčných výrobků .

Důležité: než zařadíte do svého jídelníčku kyselé mléčné výrobky, vyberte při nákupu co nejpřírodnější produkty – bez přidaného cukru nebo škodlivého glukózo-fruktózového sirupu .

Přejít nahoru