Nikdo nezná tajemství: pokud vložíte tento plod do středu bramboru, zabráníte jeho naklíčení.

Ačkoli je tento jednoduchý trik široké veřejnosti málo známý, jeho účinnost potvrdili všichni, kdo ho vyzkoušeli.

Málokdy se podaří spotřebovat celý pytel brambor najednou. Obecně platí, že ani pytel s 2, 5 nebo dokonce 10 kg brambor nelze spotřebovat za méně než několik týdnů. Bohužel, k naklíčení této potraviny je zapotřebí mnohem méně času.

A toto rychlé zrání může být nebezpečné. Jakmile klíčky dosáhnou několika centimetrů délky, představují nebezpečí pro trávení. Právě od tohoto okamžiku se důrazně doporučuje otevřený sáček vyhodit.

Nikdo nezná tajemství: pokud vložíte tento plod do středu bramboru, zabráníte jeho naklíčení.

Ale jak můžeme tento proces zpomalit, abychom zbytečně nevyhodili celé jídlo? Ačkoli zemědělci doporučují skladovat brambory na chladném a tmavém místě, například v lednici, existuje ještě jeden méně známý trik, jak zabránit jejich klíčení. Je to všechno o asociacích…

Zahradníci a zahrádkáři skutečně obvykle doporučují skladovat ovoce a zeleninu odděleně od ostatních potravin, protože některé z nich uvolňují ethylen – přírodní hormon odpovědný za zrání ovoce. Banány, kiwi, broskve, hrušky a fíky obvykle způsobují, že jiné ovoce příliš rychle kazí. Ale i když jsou jablka také na tomto seznamu, právě ony udržují brambory déle jedlé.

Ačkoli jsou jablka nebezpečná pro jiné ovoce a zeleninu, mohou výrazně potlačit nebo zpomalit klíčení hlíz. Než dáte síťku s bramborami do ledničky, přidejte do ní jablko; díky tomu zůstanou vaše hlízy čerstvé o několik dní déle. „Umístění jednoho jablka mezi brambory je praktický a především chemicky nezávadný způsob, jak zpomalit klíčení,“ potvrzuje specialista na fyziologii posklizňové úpravy z Bramborového programu na Univerzitě .Nikdo nezná tajemství: pokud vložíte tento plod do středu bramboru, zabráníte jeho naklíčení.

Buďte však opatrní a používejte tuto metodu střídmě. V dlouhodobém horizontu může ethylenový plyn obnovit své zrání a vyvolat opačný účinek. Je také důležité poznamenat, že cibule je nepřítelem číslo jedna brambor. Pokud je umístíte vedle brambor, může výrazně urychlit jejich klíčení.

Před několika desítkami let naše babičky také vyzkoušely a ověřily jinou metodu: použití bobkového listu. Bobkový list je velmi užitečný k odpuzování potravinových můr a nosatců a má také protiplísňové vlastnosti. Tímto způsobem může zpomalit tvorbu plísní a zabránit vzniku zelených skvrn na bramborách. Kouzelné!

Přejít nahoru