Zakrytí koše fritézy papírem nebo jinou nádobou způsobí, že přístroj nebude fungovat správně.
Zdálo by se logické položit otázku: pokud je fritéza podobná velmi výkonné stolní troubě, proč s tímto spotřebičem nepoužívat papír na pečení? Začněme tím, že její tvůrci jsou kategoricky proti tomu a navzdory všemu fritéza není taková mini trouba, jak se mnozí snaží při každé příležitosti zdůrazňovat.
Pamatujte, že v fritéze je jídlo vystaveno přímému působení neustále cirkulujícího proudu velmi horkého vzduchu. A v tom je právě podstata: cirkulace horkého vzduchu. Pokud tomu zabráníme, bude zničena magie a veškerá síla, díky které jsou tyto přístroje módními zařízeními pro rychlou přípravu jídla s menším množstvím tuku.
Společnost Philips, která uvedla na trh první fritézu, nám připomíná, že koše nebo nádoby těchto přístrojů jsou navrženy tak, aby zajistily maximální výkonnost jejich technologie a podporovaly cirkulaci horkého vzduchu, která napodobuje proces smažení, ale přitom prakticky bez použití tuku. A pokud tento košík zakryjeme papírem na pečení, jakkoli odolný vůči vysokým teplotám, narušíme cirkulaci vzduchu.
Problém je v tom, že lék může být horší než nemoc, protože papír na pečení nechceme jen tak vyhodit. Vaření přímo ve fritéze je problém pro mnoho lidí, kteří nechtějí trávit čas jejím čištěním, proto lze zvážit použití nádobí vhodného do trouby, například ze skla Pyrex nebo dokonce z kovu. Špatný nápad, i když jsme to doporučili v nedávném článku, který jsme stáhli a za který se omlouváme.
Vracíme se k tomu samému a problém se ještě zhoršuje tím, že forma na pečení je ještě vzduchotěsnější než papír, takže ještě více blokuje neustálý proud horkého vzduchu, který se chudák fritéza snaží dostat k našemu jídlu. Proto z ní děláme výkonnou mini troubu.
Existuje mnoho nádob vhodných pro použití ve fritéze , včetně většiny katalogu Pyrex, ale to neznamená, že byste měli používat právě ty. Jsou vhodné, protože snášejí vysoké teploty a náhlé změny, jako v běžné troubě; nerozbijí se, když je vložíte do fritézy, ale výsledek nebude nejlepší, pokud hledáte „smažení bez oleje“. Zkazili jsme křupavý, zlatavý efekt.
Ano, můžete a měli byste používat formy, misky a další příslušenství pro určité recepty, kde jsou vyžadovány; například potřebujete formu na přípravu koláče ve fritéze . Ale samozřejmě tam nebudete nic smažit , budete přístroj používat jako mini troubu. Musíte se pouze ujistit, že forma je kompatibilní a vhodná, odolná vůči vysokým teplotám fritézy a má vhodnou velikost, aby mohl cirkulovat vzduch. Formy by se také měly vždy používat na perforovaném podnosu, který je součástí všech fritéz, a ne přímo na podnosu, protože v takovém případě by pod ním neproudil vzduch.
Máte-li jakékoli dotazy, nejlépe si přečtěte pokyny každého výrobce (jak pro fritézu, tak pro formu nebo nádobí) a v případě potřeby se poraďte na jejich webových stránkách nebo u zákaznické podpory. Pamatujte však, že pokud chcete dosáhnout lehkých, nemastných, křupavých a zlatohnědých smažených pokrmů, neměli byste používat papír ani plechy. Nechte fritézu pracovat podle pokynů výrobce a nebráníte proudění horkého vzduchu.