Pomalu vařit, přidat brambory a oves – to jsou některé z triků, které vám pomohou čočku servírovat na stůl.
Čočka je velmi oblíbená, protože je výživná, levná a snadno se připravuje . Je součástí rodinného jídelníčku, zejména v domácnostech, kde se dbá na vyváženou stravu. Díky vysokému obsahu rostlinných bílkovin je navíc skvělou alternativou masa.
Ačkoli mnoho lidí má rádo hustou a aromatickou čočku, často dochází k jednoduchým chybám, které kazí výsledek a způsobují, že je vodnatá, mdlá nebo se rozpadá. Řekneme vám vše, co potřebujete vědět pro přípravu krémového jídla.
Od začátku používejte méně vody
Nejčastější chybou je přidání příliš velkého množství vody na začátku. Pro dosažení dobré konzistence použijte 2 šálky vody na 1 šálek čočky . V případě potřeby můžete později přidat více tekutiny. Je snazší upravit konzistenci než opravit příliš vodnaté ragú.
Čočku příliš nenamáčejte.
Na rozdíl od jiných obilovin není nutné čočku předem namáčet několik hodin. Pokud ji namočíte na více než hodinu, nasákne příliš mnoho vody, což ovlivní konečnou konzistenci. Pokud se rozhodnete čočku namočit, namáčejte ji maximálně 30 minut.
Jako přírodní zahušťovadlo použijte brambory nebo mrkev.
Tradiční metoda spočívá v přidání některých z těchto ingrediencí nakrájených na malé kousky do ragú. Během vaření škrob obsažený v těchto ingrediencích přirozeně zahustí vývar, aniž by bylo nutné přidávat mouku.
Vařte na mírném ohni bez pokličky.
Při silném ohni se voda může špatně odpařovat a čočka se nevaří. Vařte na středním ohni nejméně 40 minut, aby se tekutina postupně odpařila. Nechte pokličku mírně pootevřenou, aby se tento proces usnadnil.
Na konci část čočky rozmačkejte.
Pokud je čočka po uvaření stále příliš tekutá, rozmačkejte část lžící nebo vidličkou. Tím se uvolní škrob a čočka bude krémovější, aniž by se změnila chuť.
Babiččin trik
Málo známý domácí trik – přidejte lžíci ovesných vloček 10 minut před koncem vaření. Tato přísada působí jako přírodní zahušťovadlo, které se ideálně hodí k čočce a nemění její chuť. Výsledek je dokonalý.
Na začátku nepřidávejte sůl, protože by to mohlo čočku ztvrdnout. Nejlepší je přidat ji až na konci vaření. Kromě toho se nedoporučuje vařit od začátku s velkým množstvím tuku. Ideálně je třeba nejprve připravit sofrito a poté přidat vodu, výsledek bude lehčí a vyváženější.