Hořká, sladká nebo s příchutí citronu – každý si vybere, jak pít tento oblíbený nápoj.
Existují ovoce, které jsou v kuchyni nepostradatelné. Dva příklady jsou citrusové plody, jako citron a pomeranč , dvě lahodné kyselé suroviny, které doplní téměř každý recept. Kromě toho lze kůru obou rostlin použít k aromatizaci mate smícháním s jinými bylinkami.
Tento nálev umožňuje tolik variant, kolik je chutí. Někteří preferují hořký, sladký, s velmi horkou nebo vlažnou vodou.
Mate je tak univerzální , že existují dokonce různé nádoby vyrobené z různých materiálů, z nichž každá má své výhody a vlastnosti.
Existují také spory ohledně přípravy a aromatizace nápoje. Mnozí ho považují za velmi hořký, jiní přidávají bylinky a přírodní koření. Díky velmi jednoduchému kuchyňskému triku lze mate dodat sladkou a ovocnou chuť přidáním kůry z pomeranče nebo citronu .
Jak připravit aromatickou směs pro mate s citronovou a pomerančovou kůrou
Opakované použití pomerančové a citronové kůry v mate je jednoduché. Pokud použijete oba druhy ovoce v jakémkoli receptu, nevyhazujte slupky. Ujistěte se, že obsahují co nejméně šťávy nebo tekutiny, aby voda nepoškodila slupku.
Položte kůru citronu nebo pomeranče na talíř dužinou nahoru. Nechte je na suchém a chladném místě, dokud z nich úplně neodejde veškerá voda a tekutina a nezískají křupavou texturu a neprůhlednější barvu.
Rozemlejte pomerančovou nebo citronovou kůru v čisté sklenici a přidejte další bylinky, jako je čaj z oslíka, heřmánek, levandule, kokos, máta nebo citronová verbena. Tak budete mít vždy po ruce směs bylinek pro mate s vůní citronu a pomeranče.
3 tipy na přípravu dobrého maté z pomerančové a citronové kůry
- Ohřejte vodu na 70–80 °C. Vodu na maté raději nevařte, protože horká voda může yerbu spálit a maté rychleji vymýt.
- Směs bylin a citronové nebo pomerančové kůry dejte na dno mate a na ni nasypte yerbu. Tím se aroma rozprostře po celé nádobě a nebude se soustředit na povrchu.
- Chcete-li chuť mate a směsi bylin ještě umocnit, použijte dřevěnou lžičku.