Banány si již dávno získaly pověst ideální svačiny – lze je snadno vzít s sebou, přidat do kaše nebo smoothie. Ale jak zdravé je jíst banány každý den? Publikace hovořila s certifikovanou dietoložkou Lauren Manaker, aby zjistila, jak každodenní konzumace tohoto ovoce ovlivňuje organismus a kdo by měl být opatrný, píše .
Posílí srdce a svaly
Jeden banán obsahuje asi 422 miligramů draslíku – jednoho z nejdůležitějších minerálů odpovědných za fungování srdce, svalů a nervového systému. Draslík pomáhá vyrovnávat působení sodíku, reguluje krevní tlak a chrání cévy. Mírná konzumace banánů může snížit riziko kardiovaskulárních onemocnění, zejména pokud je ve stravě hodně slaných jídel.
Stabilizujete hladinu energie
Banány jsou vynikajícím zdrojem komplexních sacharidů a přírodních cukrů, stejně jako vlákniny, která zpomaluje jejich vstřebávání. To znamená, že po banánu nedojde k prudkému zvýšení hladiny cukru v krvi – naopak, tělo získá stabilní přísun energie. Banán je proto nejen svačinkou, ale také zdravým produktem před nebo po tréninku.
Zlepšíte trávení
Jeden banán obsahuje asi 5 gramů vlákniny, včetně rezistentního škrobu, který působí jako prebiotikum a vyživuje prospěšnou mikroflóru střev. To může zlepšit trávení a pomoci zbavit se zácpy. Pokud budete jíst jeden banán každý den, můžete si všimnout, že se vaše trávení zlepší.
Vaše nálada a mozek vám poděkují
Banány obsahují vitamín B6, který je nezbytný pro syntézu serotoninu, „hormonu dobré nálady“. Pravidelná konzumace potravin s obsahem B6 může zmírnit příznaky úzkosti, zvýšit koncentraci a zlepšit emoční stav.
Může se snížit riziko výkyvů cukru
Ačkoli jsou banány sacharidové produkty, díky obsahu rezistentního škrobu pomalu zvyšují hladinu glukózy v krvi. Podle údajů Harvardské školy veřejného zdraví mají banány mírný glykemický index, zejména v nezralém stavu. Díky tomu jsou vhodné pro diabetiky při kontrole celkové stravy.
Kdo by měl být opatrný
Navzdory svým výhodám nejsou banány vhodné pro všechny:
- Lidé s vysokou hladinou draslíku v krvi nebo onemocněním ledvin. Hyperkalémie je vzácný, ale možný stav při poruše vylučování draslíku. V takových případech může být i mírné množství potravin bohatých na draslík škodlivé. Podle údajů však banány nehrozí zdravým lidem zvýšením hladiny draslíku.
- Lidem s poruchou metabolismu sacharidů. Banány obsahují asi 27 gramů sacharidů, včetně cukru. Pokud máte cukrovku, je třeba je zahrnout do denní dávky sacharidů a vybírat méně zralé plody.
Podle dietoložky Loren Manaker je jeden banán denně bezpečný a dokonce prospěšný zvyk. Zejména pokud nedosahujete doporučené denní dávky ovoce a zeleniny. Ještě lepší je však banány střídat s jiným ovocem: borůvkami, jablky, citrusovými plody. Rozmanitost je základem vyvážené stravy.
Upozornění!
Informace jsou uvedeny pouze pro informační účely a nenahrazují lékařskou konzultaci. Před změnou stravy je nutné se poradit s odborníkem.