Tento způsob přípravy umožňuje plně využít živiny obsažené v čočce.
Čočka je jedním z nejklasičtějších pokrmů kuchyně, ideální pro chladné dny, ale také velmi ceněná pro svou praktičnost a výživnou hodnotu .
Lze je připravit předem, skladovat v lednici několik dní a jsou také zdrojem energie, železa a rostlinných bílkovin. Ale jednoduchý detail může proměnit chutné jídlo v zdravé.
Tajemství dietologa, jak zachovat zdravé vlastnosti čočky při vaření
Dietolog v rozhovoru vysvětlil, že tajemství spočívá v přidání malého množství octa do čočky na samém konci vaření. „Ocet v čočce vám pomůže vstřebat železo,“ uvedl odborník.
Dodal také, že další možností je sníst pomeranč jako dezert, abyste využili všechny živiny, které obsahuje. Tento detail zlepšuje chuť jídla a zároveň napomáhá vstřebávání železa obsaženého v čočce. Důvod? Kyselost octa nebo vitamín C v citrusových plodech pomáhají tělu lépe vstřebávat tento minerál.
Proč je čočka tak důležitá pro zdraví
Je bohatá na:
- Rostlinné železo
- Rostlinné bílkoviny
- Kyselina listová
- Vitamíny skupiny B
- Vláknina
To z ní dělá klíčovou potravinu pro prevenci anémie, zlepšení trávení a udržení zdraví kardiovaskulárního systému.
Jak připravit zdravější čočku, krok za krokem
- Uvařte čočku jako obvykle (s cibulí, mrkví, česnekem, bobkovým listem atd.).
- Nepřidávejte sůl ani bujónové kostky během vaření: mohou snížit nutriční hodnotu.
- Až bude hotová, přidejte trochu jablečného nebo vinného octa .
- Jídlo doplňte dezertem z citrusových plodů : pomerančem, kiwi, mandarinkou nebo grapefruitem.
- Vyhněte se kombinaci se sýrovými nebo smetanovými omáčkami .
Proč se má vyhýbat konzumaci sýrů a mléčných výrobků s čočkou
Doktor také varoval, že vápník brání vstřebávání železa, protože oba tyto prvky si navzájem konkurují v procesu trávení. Proto se nedoporučuje kombinovat toto jídlo se sýrem nebo mléčnými dezerty, pokud chcete plně využít jeho vlastnosti.
Nutriční hodnota vařené čočky (na 100 g)
- Kalorická hodnota: 116 kcal
- Bílkoviny: 9 g
- Tuky: 0,4 g
- Sacharidy: 20 g
- Vláknina: 7,9 g
- Železo: 3,3 mg