Stačí špetka a vaše káva se promění v nápoj pro mozek

Pijete kávu pro povzbuzení, ale máte pocit, že vás stejně „brzdí“? Možná ve vaší šálku chybí jedna jednoduchá přísada – skořice. Není to jen aromatická přísada, ale skutečná podpora pro mozek, kterou doporučují dokonce i neurologové.

Mozkový duet: kofein + skořice

Kofein je klasický stimulant. Zrychluje reakce, zlepšuje koncentraci a pomáhá probudit se. Ale pokud přidáte půl lžičky skořice, účinek se znásobí.

Stačí špetka a vaše káva se promění v nápoj pro mozek

Kofein aktivuje krevní oběh v mozku

Skořice obsahuje cinnamaldehyd a antioxidanty, které:

  • snižují záněty
  • zlepšují stav cév
  • zpomaluje tvorbu amyloidních plaků (jedna z příčin Alzheimerovy choroby)

Výsledek? Lepší paměť, bdělost, ochrana před věkovými změnami – a úžasná chuť!

Proč to funguje

Neurolog Shahin Lakhan vysvětluje:

„Káva sama o sobě je bohatá na antioxidanty, ale skořice přidává další úroveň ochrany. Společně vytvářejí silný štít pro mozek.“

Někteří vědci nazývají Alzheimerovu chorobu „diabetem třetího typu“ – kvůli poruchám metabolismu v mozku. A skořice právě pomáhá regulovat hladinu cukru v krvi a bojuje proti zánětům.

Stačí špetka a vaše káva se promění v nápoj pro mozek

Jak připravit kávu se skořicí

Je to jednoduché:

  • 1/2 čajové lžičky skořice (nejlépe cejlonské) na šálek kávy.
  • Přidejte přímo do mleté kávy před vařením – pro sytější chuť.
  • Nebo rozmíchejte s mlékem a smetanou – bude jemná a sladká.
  • Chcete cappuccino? Posypte ho skořicí nebo dokonce ozdobte tyčinkou skořice.

Ale nepřehánějte to – ve velkých dávkách může skořice poškodit játra. Všeho s mírou!

Přejít nahoru