Ledviny: oblíbený nápoj, který je chrání. Stačí jedna šálek denně.

Snad žádný nápoj nebyl tak dobře prozkoumán jako káva a většina studií se shoduje na tom, že její umírněná konzumace je prospěšná pro všechny. V tomtéž duchu nedávná studie provedená vědci z Lékařské fakulty Univerzity Johna Hopkinse ukázala, že konzumace dokonce jedné šálky kávy denně může snížit riziko akutního poškození ledvin .

Podle údajů zveřejněných u osob, které pily každý den jakékoli množství kávy, bylo riziko o 15 % nižší, přičemž největší pokles byl zaznamenán ve skupině, která vypila dvě až tři šálky denně, kde se riziko snížilo o 22–23 %. Ale i u lidí s doprovodnými onemocněními, jako je vysoký krevní tlak, index tělesné hmotnosti (BMI) a cukrovka, bylo riziko o 11 % nižší ve srovnání s těmi, kteří kávu nikdy nepili.

Ledviny: oblíbený nápoj, který je chrání. Stačí jedna šálek denně.

„Již víme, že pravidelná konzumace kávy je spojena s prevencí chronických a degenerativních onemocnění, jako je diabetes typu 2, kardiovaskulární onemocnění a onemocnění jater,“ říká autor studie Dr. Chirag Parikh, ředitel katedry nefrologie a profesor medicíny na Lékařské fakultě Univerzity Johna Hopkinse.

Na základě údajů z výzkumu rizika aterosklerózy v komunitách, pokračujícího výzkumu kardiovaskulárních onemocnění ve čtyřech komunitách v USA, vědci vyhodnotili stav 14 207 dospělých, jejichž medián věku byl 54 let. Účastníci zaznamenávali počet šálků kávy, které vypili denně po dobu 24 let. V průběhu studie bylo zaznamenáno 1694 případů akutního poškození ledvin.

Ale jaká vlastnost kávy z ní dělá spojence ledvin? Podle doktora Chiraga Parikh je to „buď díky biologicky aktivním látkám v kombinaci s kofeinem, nebo prostě samotnému kofeinu, který zlepšuje průtok krve a vstřebávání kyslíku ledvinami“.

Ledviny: oblíbený nápoj, který je chrání. Stačí jedna šálek denně.

Výzkumný tým také poznamenává, že přísady do kávy, jako je mléko, šlehačka, cukr nebo sladidla, mohou mít vliv na riziko a vyžadují další výzkum, který je v každém případě nezbytný k určení aktivních mechanismů kávy chránících ledviny, zejména na buněčné úrovni.

* Upozorňujeme, že zde uvedené informace mají výhradně informativní charakter a nenahrazují odbornou lékařskou konzultaci. V případě jakýchkoli zdravotních problémů nebo obav je velmi důležité vždy se poradit s lékařem nebo jiným kvalifikovaným zdravotnickým pracovníkem, aby vám byla poskytnuta individuální diagnóza a doporučení.

Přejít nahoru