Jedná se o potraviny, kterým byste měli v pokročilém věku dát přednost, a také o ty, kterých byste se měli vzdát.
Ačkoli genetika je rozhodujícím faktorem toho, jak stárneme, existují i další faktory, které přímo souvisejí s kvalitou života, mezi nimiž hraje hlavní roli výživa.
Od 60 let nastává v životě člověka přelomová fáze, kdy se tempo života prudce mění ; přichází čas odejít do důchodu a přestat pracovat, organismus již nemá stejnou energii jako dříve, aby plnil své funkce, a sedavý životní styl se stává normou. Stručně řečeno, většina kognitivních a fyzických funkcí se začíná měnit.
Světová organizace zdraví (WHO) popisuje tento proces jako „výsledek hromadění molekulárních a buněčných poškození v průběhu času, které vede k postupnému snižování fyzických a duševních schopností a větší náchylnosti k rozvoji nemocí“.
Ačkoli genetika je určujícím faktorem stárnutí, existují i další faktory přímo související s kvalitou života, mezi nimiž zaujímá ústřední místo výživa.
Dietoložka Maria Pasqua poznamenala, že plánovaná strava může pomoci při nejčastějších problémech v této věkové skupině: slabost nebo sarkopenie , dehydratace, podvýživa z důvodu nechutenství a gastrointestinální problémy, jako je průjem a zácpa. „Navíc tato skupina obyvatel často užívá několik léků a jejich užívání může vést k interakci s potravinami, proto jako odborníci musíme být vždy ostražití, pokud jde o přítomnost těchto léků nebo jejich přidání do monitorování stravy,“ poznamenal.
5 potravin, kterým je lepší se vyhnout
1- Rafinované sacharidy
Dan Brennan, lékař a vědecký pracovník Americké akademie pediatrie, uvádí na webových stránkách věnovaných zdraví, že existují určité potraviny, kterým by se starší lidé měli ve své stravě vyhýbat. Mezi nimi vynikají rafinované sacharidy, které obsahují mnoho jednoduchých cukrů a neobsahují stejné minerály, vitamíny a vlákninu jako komplexní sacharidy ; „Mohou způsobit prudký vzestup hladiny cukru v krvi a poté jeho pokles,“ říká.
Rafinované sacharidy obsahují mnoho jednoduchých cukrů a neobsahují stejné minerály, vitamíny a vlákninu jako komplexní sacharidy.
2- Červené maso
Odborníci doporučují konzumovat živočišné produkty pro zdravou výživu. Yael Hasbani, konzultantka pro výživu a přírodní stravování, však poznamenává, že je důležité konzumovat je v mírném množství, protože se tráví déle než rostlinná strava. „Hlavní je nekonzumovat je častěji než 2–3krát týdně “, potvrzuje.
Vědecká studie publikovaná v časopise „Arterioskleróza, trombóza a vaskulární biologie“ ukázala, že u starších lidí, kteří jedí více červeného masa, je riziko vzniku aterosklerotických kardiovaskulárních onemocnění o 22 % vyšší.
3- Syrové produkty
V rozhovoru Ruth Frechman, diplomovaná dietoložka a zástupkyně Americké asociace dietologů, vysvětlila, že starší lidé by se měli vyhýbat některým zdánlivě zdravým potravinám, zejména pokud jsou podávány v syrové formě, kvůli bakteriím, které mohou přenášet . Seznam vedou nedovařené vejce, sushi a měkké sýry. „S věkem se organismu hůře bojuje s infekcemi a snadněji onemocníme,“ řekl. Frechmanová se domnívá, že starší lidé by se měli vyhýbat konzumaci syrových nebo nedostatečně tepelně upravených potravin právě proto, aby snížili riziko otravy jídlem.
4- Mražené
Mražené potraviny jsou obvykle hluboce zpracované a ačkoli usnadňují přípravu jídla, často obsahují nadměrné množství sodíku a konzervačních látek, které jsou škodlivé pro zdraví , varuje nefrolog Gabriel Lapman.
Podle odhadů Národního fondu pro ledviny obsahují tyto produkty obvykle více než 1000 miligramů sodíku na porci a doporučuje se omezit celkový příjem sodíku na 2300 mg denně. „Lidé s onemocněním ledvin nebo vysokým krevním tlakem by měli omezit příjem sodíku na 1500 mg denně “, dodává.
Mražené výrobky často obsahují nadměrné množství sodíku a konzervačních látek, které jsou škodlivé pro zdraví.
5- Alkohol
Hasbani vysvětluje, že alkoholické nápoje jsou škodlivé a že jejich konzumace v pokročilém věku se nedoporučuje, a to ani v malých dávkách. Důkazem toho je studie provedená na Pensylvánské univerzitě, do které se zapojilo 36 000 dospělých a která odhalila, že i mírná konzumace alkoholu vede k poškození mozku. „Ačkoli by se mohlo zdát, že to pomáhá odpočívat, ve skutečnosti vám to nepomáhá spát déle, protože vás často nutí vstávat uprostřed noci, abyste šli na toaletu,“ přiznávají vědci ve závěrech své studie.
5 užitečných potravin
1- Listová zelenina
Je nevyčerpatelným zdrojem antioxidantů, vitamínů C, E a K a minerálů , díky čemuž je skvělá pro zařazení do vašeho každodenního jídelníčku. Dietoložka Juliana Jimenezová dříve pro tento časopis uvedla, že jsou zdrojem vápníku – minerálu, který je zodpovědný za udržení zdravých kostí a správné fungování mnoha tělesných funkcí. „Víme přesně, že čím jste starší, tím méně vápníku se vstřebává, takže jeho zařazení do jídelníčku tomu může zabránit,“ řekl.
2- Ořechy
Ořechy, jako jsou vlašské ořechy, mandle, lískové ořechy a pistácie, jsou potraviny bohaté na nezbytné živiny, které mohou mít významný přínos pro zdraví starších lidí. Hasbani zdůrazňuje, že obsahují omega-3 mastné kyseliny, které jsou nezbytné pro zdraví, ale tělo si je nedokáže samo vyrobit a musí je přijímat z potravy.
V této souvislosti studie v rámci projektu PREDIMED ukázala, že konzumace velkého množství ořechů zlepšuje funkci srdce a může snížit riziko vzniku demence.
Ořechy obsahují antioxidanty, vitamín E a zdravé tuky, které chrání před poklesem kognitivních funkcí.
3- Luštěniny
Luštěniny, jako jsou čočka, cizrna, fazole a hrách, jsou jedny z nejvýživnějších, nejuniverzálnějších a nejlevnějších potravin pro seniory. Obsahují rostlinné bílkoviny, vlákninu, železo, hořčík a antioxidanty. „Jsou bohaté na železo, které je například důležitou složkou hemoglobinu, jehož funkcí je přenos kyslíku do všech tkání těla prostřednictvím krve,“ vysvětlil Lik. Pasqua. Kromě toho vysoký obsah vlákniny pomáhá předcházet zácpě, která je u starších lidí častým problémem.
4- Avokádo
Navzdory špatné pověsti kvůli obsahu mononenasycených tuků Hasbani tvrdí, že je to ideální potravina pro udržení dobré kondice ve stáří. A jednou z nejvýraznějších výhod konzumace této potraviny je zlepšení kognitivních funkcí : pozorovací studie provedená vědci z Kansaské univerzity využila data z Národního průzkumu zdraví a výživy USA z let 2011–2014, aby ukázala, že starší lidé, kteří jedli tuto potravinu během 24 hodin před průzkumem, dosáhli v kognitivních testech výrazně lepších výsledků než ti, kteří ji nejedli.
5- Červené ovoce
Poskytují „komplexní výživu“ pro dospělé, protože obsahují mnoho živin. „Jsou bohaté na prebiotika, draslík, hořčík, flavonoidy a vitamíny C a K, a proto jsou prospěšné v boji proti stárnutí, zejména proti poklesu kognitivních funkcí, jako je paměť a učení,“ píše lékař Jorge Dotto ve své knize „Co jíme?“
antioxidanty a protizánětlivé látky. Ve studii „Konzumace většího množství bobulí, jablek a čaje může mít ochranný účinek proti Alzheimerově chorobě“ byla provedena analýza 20leté stravy téměř 3000 lidí starších 50 let. Bylo zjištěno, že u těch, kteří konzumovali málo potravin bohatých na flavonoidy, jako jsou tyto ovoce, byla pravděpodobnost rozvoje demence dvakrát až čtyřikrát vyšší.
Studie ukázala, že u těch, kteří konzumovali málo potravin bohatých na flavonoidy, jako jsou tyto ovoce, byla pravděpodobnost rozvoje demence dvakrát až čtyřikrát vyšší.