Brambory jsou velmi syté, proto se často nechávají na druhý den. Samozřejmě, že včerejší brambory nejsou tak chutné jako čerstvě uvařené. Přesto se mnoho lidí rozhodne je druhý den sníst. Je dobré si uvědomit, jak tento zvyk ovlivňuje naše zdraví.
Jak konzumace ohřátých brambor ovlivňuje organismus? To je dobré vědět.
Může se zdát překvapivé, že vlastnosti ohřátých brambor se trochu liší od vlastností čerstvě uvařených. Expert na zdravou výživu a rozumné nakupování vysvětluje rozdíl mezi včerejšími bramborami.
„Jsou mnohem zdravější než čerstvé,“ říká a vysvětluje to tím, že během ochlazování se škrob obsažený v bramborách přemění na méně stravitelný rezistentní škrob. Takové brambory mají nižší glykemický index a méně kalorií.
„Všichni, kdo trpí inzulinovou rezistencí, cukrovkou, chtějí se stravovat zdravě a správně počítat kalorie, by měli jíst především mladé brambory (…) a brambory ohřáté ze včerejška.
— Nevyhazujte je, nevyhazujte, prostě snězte brambory ze včerejška.
Podle výzkumů takové chlazené brambory:
- podporují stav střev a mikroflóry,
- zajišťují dlouhodobý pocit sytosti, usnadňují kontrolu hmotnosti,
- pomáhají regulovat hladinu cukru,
- může pomoci snížit hladinu cholesterolu.
Kdy může být včerejší brambory škodlivé?
Brambory lze v uvařeném stavu skladovat v lednici po dobu 3–4 dnů. Po uplynutí této doby mohou začít kazit, i když to zatím není patrné. Jejich konzumace může způsobit zažívací potíže a mít dlouhodobé negativní důsledky pro zdraví.
Je velmi důležité brambory ihned po ochlazení uložit do lednice. Nesmí se skladovat při pokojové teplotě, protože se v ní množí bakterie. A takové brambory nebudou o nic zdravější.