Asi každý má rád tresku a lososa. Bohužel v posledních letech jejich ceny výrazně vzrostly. Naštěstí výběr ryb není omezen pouze na tyto dva druhy. Dnes bych vám rád připomněl kdysi oblíbenou, chutnou a zdravou rybu v České republice.
Ryby jsou jedním z nejzdravějších potravin, které můžeme konzumovat. Je to díky snadno stravitelným, vysoce kvalitním bílkovinám a cenným mastným kyselinám. Můžeme si vybrat z mořských a sladkovodních ryb. První obsahují velké množství jódu, druhé jsou obvykle mnohem levnější. Do druhé skupiny patří například lín, na kterého jsme v posledních letech trochu zapomněli, ale který má spoustu výhod.
Několik slov o línovi
Sleď je vzácná, ale velmi ceněná sladkovodní ryba. Maso je jemné a má vysokou nutriční hodnotu. Vyskytuje se v čistých řekách a jezerech Evropy a Asie. V naší zemi se vyskytuje v Mazurách, ale také ve Vislách a Bugu. Patří do čeledi treskovitých a vyznačuje se kluzkou kůží bez šupin. Maso je mírně nasládlé, libové, pevné, s malým množstvím kostí. Ve 100 g obsahuje asi 85 kcal, velké množství bílkovin, vitamíny B12 a D, fosfor a selen.
Jak se sumec připravuje?
Sumce lze připravit různými kulinářskými technikami. Je však třeba mít na paměti, že maso této ryby není tučné, proto se snadno vysuší . Smečka je velmi chutná jak smažená v strouhance nebo pivním těstíčku, tak dušená ve smetaně. Tuto rybu je vhodné upéct v alobalu, uvařit v zeleninovém vývaru nebo z ní připravit polévku.
Jak podávat mníka?
Dobrým doplňkem k pokrmům z mníka jsou: vařené, rozmačkané a smažené brambory, ale také hranolky, ječmen a bulgur. Zeleninové přílohy mohou zahrnovat saláty a vařenou zeleninu. Rybí pokrmy se také hodí podávat s omáčkami, například smetanovou s koprem, hořčičnou, křenovou nebo smetanovo-bylinkovou .