My milujeme med. Je sladký a zdravější než běžný cukr. Zapomínáme však na další produkt, který je výsledkem práce včelího roje. Stojí však za to ho vyzkoušet, protože je bohatý na mnoho živin.
Chceme se cítit dobře a být zdraví, proto často konzumujeme superpotraviny, jako jsou chia semínka a len . Podporují fungování našeho organismu a zlepšují stav pokožky. Dalším dobrým nápadem je používání mateřího mléka. Jedná se o zapomenutý a nedoceněný produkt, který může vyvolat mnoho nejasností. Jeho prospěšné vlastnosti potvrzují moderní vědecké výzkumy. Mléko může také hrát velmi důležitou roli v ochraně organismu před mrtvicí.
Co je mateří kašička?
Jak již víme, jedná se o produkt vyráběný pracovitými včelami. Po staletí je známý svými výjimečnými výživnými a léčivými vlastnostmi. Vyrábí se v hltanových žlázách mladých dělnic (které žijí na Zemi 5 až 15 dní). Nejprve se hmyz živí pylem a nektarem, které mu slouží jako „palivo“ pro výrobu mateřího mléčka. Poté z jejich úst vytéká hustá tekutina, kterou krmí larvy. Nejprve se této pocty dostane všem larvám, ale po třech dnech je vybrána ta nejlepší, která se stane královnou.
Ukázalo se, že mateří kašička je také vynikajícím superproduktem pro lidi. Tato hustá, smetanová, mírně kyselá tekutina je bohatá na různé živiny. Pravidelnou konzumací můžeme podpořit své zdraví. Navíc si tento produkt našel zvláštní místo v kosmetice a medicíně. Najdeme ho například v regeneračních a zvlhčujících krémech.
Mateří kašička nejen chrání před mrtvicí
Věděli jste, že obsahuje více než dvě stě různých biologicky aktivních látek? To je velmi vysoké číslo, které se odráží na vlastnostech tohoto včelího produktu. Obsahuje hlavně cenné tuky, bílkoviny (hlavně albuminy a globuliny) a sacharidy. Kromě toho obsahuje vitamíny (A, B, C, D, E) a minerální soli.
Mateří kašička v první řadě rozšiřuje krevní cévy, díky čemuž tkáně dostávají potřebné množství krve a kyslíku. To potvrzuje studie provedená na lidech, kteří prodělali ischemickou cévní mozkovou příhodu. Ti užívali kapsle s mateří kašičkou po dobu 12 týdnů. Výsledky byly ohromující. Ukázalo se, že došlo ke snížení markerů zánětu. Vědci také podporují teorii, že produkt potlačuje geny spojené s poškozením lipidů v mozkových buňkách. Tyto dva fakty dokazují, že mateří kašička chrání náš mozek a má pozitivní vliv na jeho fungování.
Mateří kašička také podporuje činnost dalších orgánů.
Seznam vlastností tohoto produktu je neuvěřitelně dlouhý:
- podporuje imunitní systém v boji proti virům a bakteriím,
- podporuje činnost srdce (má kardioprotektivní účinek),
- může pomoci snížit riziko aterosklerózy a cukrovky 2. typu,
- zpomalují proces stárnutí pokožky.
Je třeba vědět, že se jedná o produkt s krátkou trvanlivostí, proto je nejlepší ho skladovat v chladničce v uzavřené nádobě nebo sklenici.