Salát ledový: Díky své světle zelené barvě a kulatému tvaru připomíná tento salát hlávku zelí.
Salát ledový lze použít na různé způsoby. Abyste zachovali všechny cenné látky, měli byste při přípravě dbát na následující.
- Křupavý a svěží chuť: salát ledový je oblíbená příloha. Při přípravě zelených listů je však třeba se vyvarovat jedné chyby.
Příprava salátu ledový
Salát ledový je odolnější než mnoho jiných druhů salátu. I když se neskladuje v lednici, zůstává déle křupavý než například salát. Při nesprávné přípravě zeleniny však mohou být ztraceny důležité složky.
Salát ledový obsahuje cenné vitamíny. Aby se neztratily, je třeba ho roztrhat na malé kousky. Výhodou tohoto způsobu je, že listy se rozdělí podél žilek jako samy od sebe. Když krájíte salát , ostrá čepel ničí buněčné struktury a cenná rostlinná šťáva skončí na kuchyňském prkénku místo ve vašem žaludku.
Salát ledový obsahuje tyto živiny
Zelená zelenina je nízkokalorická, ale obsahuje živiny.
Živiny na 100 gramů
Kalorie 13 kalorií (kcal)
Bílkoviny 0,7 gramu
Tuk 0,3 gramu
Sacharidy 1,9 gramu
Vláknina 0,6 gramu
Má se ledový salát umýt?
Hlávka salátu ledového připomíná zelí: je kulatá a světle zelená. Uvnitř listy rostou blízko sebe. Proto se špína obvykle nedostane dovnitř hlávky salátu. Z hygienického hlediska však mytí salátu ledového neuškodí.
Salát ledový: listy této zeleniny rostou blízko sebe.
Je také důležité odtrhávat listy až po umytí, jinak voda vyplaví šťávu z rostliny. Salát ledový můžete umýt v několika krocích:
- Nožem odřízněte stonek salátu ledového.
- Odstraňte vnější listy. Pokud jsou hnědé, vyhoďte je.
- Odstraňte jednotlivé listy. Nyní salát ledový opláchněte pod studenou vodou.
- Chcete-li z listů odstranit přebytečnou vodu, můžete použít odstředivku na sušení salátu . Tak budete mít jistotu, že zálivka nebude vodnatá.
Krájení ledového salátu
Pokud jste se rozhodli ledový salát nakrájet, a ne jen roztrhat, budete potřebovat velký nůž a krájecí prkénko .
- Odstraňte stonek.
- Rozkrojte hlávku salátu na čtvrtiny.
- Chcete-li získat dlouhé proužky, rozkrojte čtvrtiny podélně na proužky.
- Pokud potřebujete kratší proužky, rozkrojte čtvrtiny na šířku.
Skladování ledového salátu
Celý hlávkový salát je nejlepší skladovat v lednici. Nejvhodnější je přihrádka na zeleninu. Dávejte však pozor, aby hlávkový salát nebyl rozmačkaný, jinak se mohou objevit hnědé skvrny.