Rajčatová polévka se spojuje s tradiční večeří u babičky. Bylo by však divné, kdyby Italové neměli svůj ekvivalent. Možná to není dokonalá napodobenina rajčatové polévky v bujónu, ale je tak chutná, že nikdo nebude postrádat český recept.
Rajčatová polévka je klasické jídlo, které se v mnoha domácnostech podává v pondělí. Já ji však připravuji trochu jinak. Je tak chutná, že je těžké si nepřidat. Solferino je jídlo podobné naší rajčatové polévce, ale obohacené o hrášek, mozzarellu (nakonec je to italské jídlo) a brambory. Díky těmto přísadám je polévka neuvěřitelně sytá a chutná.
polévka Solferino
Polévka Solferino pochází z italského regionu Lombardie. Název pochází od vesnice Solferino, která se nachází jižně od jezera Garda. Tradičně se polévka Solferino připravuje na bázi vývaru, stejně jako naše rajčatová polévka . Zde však není místo pro diskusi o tom, zda ji podávat s rýží nebo těstovinami. Italové volí „bohatou“ variantu a přidávají bramborovou kaši, mozzarellu, zelený hrášek a často to vše zakryjí listovým těstem. Smetana smíchaná s vaječnými žloutky slouží jako zahušťovadlo. Je to kvintesence italské kuchyně – jednoduchá, chutná a založená na kvalitních surovinách a koření.
Italská rajčatová polévka
I když se seznam ingrediencí zdá delší než u klasické rajčatové polévky, její příprava je velmi jednoduchá.
Ingredience:
- 1,5 litru vývaru nebo dobrého bujónu,
- 4-5 brambor,
- 250 g zeleného hrášku (čerstvého nebo mraženého)
- 300 g rajčatového protlaku
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 3 žloutky
- 150 ml smetany 30
- 1 lžíce olivového oleje,
- špetka cukru,
- 1 lžička sušeného bazalky,
- sůl a pepř podle chuti,
- mozzarella.
Postup přípravy:
- Rozpalte olivový olej ve velkém hrnci.
- Přidejte nakrájenou cibuli a osmažte do sklovata.
- Přidejte prolisovaný česnek a smažte ještě minutu, aby se nespálil.
- Přilijte rajčatové pyré, přidejte špetku cukru a vařte, dokud směs mírně nezhoustne.
- Přilijte vývar, přidejte bazalku a nakrájené brambory.
- Vařte na středním ohni, dokud brambory nezměknou.
- Poté přidejte zelený hrášek. Vařte dalších 5–7 minut. Pokud používáte mražený produkt, vařte ho kratší dobu, aby neztratil barvu.
- V misce rozšlehejte žloutky se smetanou. Dochuťte špetkou soli a pepře.
- Sundejte hrnec s polévkou z ohně. Pomalu, tenkým proudem nalijte směs žloutků a smetany do horké polévky a neustále míchejte, aby se žloutky nesrazily.
- Pánev vraťte na mírný oheň a opatrně zahřívejte za stálého míchání, dokud polévka nezhoustne na požadovanou konzistenci. Nechte vařit.
- Dochuťte bazalkou, solí a pepřem.
- Rozlijte do misek a přidejte mozzarellu nakrájenou na malé kousky.
Italská rajčatová polévka solferino se nejlépe hodí k listovému těstu. Můžete také přidat drobnou pastu orzo . Na závěr přidejte trochu petržele nebo čerstvých lístků bazalky. Dobrou chuť!