Připravuji italskou rajčatovou polévku. Po pouhé jedné lžíci mi rodina chválí a mlaská nadšením.

Rajčatová polévka se spojuje s tradiční večeří u babičky. Bylo by však divné, kdyby Italové neměli svůj ekvivalent. Možná to není dokonalá napodobenina rajčatové polévky v bujónu, ale je tak chutná, že nikdo nebude postrádat český recept.

Rajčatová polévka je klasické jídlo, které se v mnoha domácnostech podává v pondělí. Já ji však připravuji trochu jinak. Je tak chutná, že je těžké si nepřidat. Solferino je jídlo podobné naší rajčatové polévce, ale obohacené o hrášek, mozzarellu (nakonec je to italské jídlo) a brambory. Díky těmto přísadám je polévka neuvěřitelně sytá a chutná.

polévka Solferino

Připravuji italskou rajčatovou polévku. Po pouhé jedné lžíci mi rodina chválí a mlaská nadšením.

Polévka Solferino pochází z italského regionu Lombardie. Název pochází od vesnice Solferino, která se nachází jižně od jezera Garda. Tradičně se polévka Solferino připravuje na bázi vývaru, stejně jako naše rajčatová polévka . Zde však není místo pro diskusi o tom, zda ji podávat s rýží nebo těstovinami. Italové volí „bohatou“ variantu a přidávají bramborovou kaši, mozzarellu, zelený hrášek a často to vše zakryjí listovým těstem. Smetana smíchaná s vaječnými žloutky slouží jako zahušťovadlo. Je to kvintesence italské kuchyně – jednoduchá, chutná a založená na kvalitních surovinách a koření.

Italská rajčatová polévka

I když se seznam ingrediencí zdá delší než u klasické rajčatové polévky, její příprava je velmi jednoduchá.

Ingredience:

  • 1,5 litru vývaru nebo dobrého bujónu,
  • 4-5 brambor,
  • 250 g zeleného hrášku (čerstvého nebo mraženého)
  • 300 g rajčatového protlaku
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 3 žloutky
  • 150 ml smetany 30
  • 1 lžíce olivového oleje,
  • špetka cukru,
  • 1 lžička sušeného bazalky,
  • sůl a pepř podle chuti,
  • mozzarella.
  • Připravuji italskou rajčatovou polévku. Po pouhé jedné lžíci mi rodina chválí a mlaská nadšením.

Postup přípravy:

  1. Rozpalte olivový olej ve velkém hrnci.
  2. Přidejte nakrájenou cibuli a osmažte do sklovata.
  3. Přidejte prolisovaný česnek a smažte ještě minutu, aby se nespálil.
  4. Přilijte rajčatové pyré, přidejte špetku cukru a vařte, dokud směs mírně nezhoustne.
  5. Přilijte vývar, přidejte bazalku a nakrájené brambory.
  6. Vařte na středním ohni, dokud brambory nezměknou.
  7. Poté přidejte zelený hrášek. Vařte dalších 5–7 minut. Pokud používáte mražený produkt, vařte ho kratší dobu, aby neztratil barvu.
  8. V misce rozšlehejte žloutky se smetanou. Dochuťte špetkou soli a pepře.
  9. Sundejte hrnec s polévkou z ohně. Pomalu, tenkým proudem nalijte směs žloutků a smetany do horké polévky a neustále míchejte, aby se žloutky nesrazily.
  10. Pánev vraťte na mírný oheň a opatrně zahřívejte za stálého míchání, dokud polévka nezhoustne na požadovanou konzistenci. Nechte vařit.
  11. Dochuťte bazalkou, solí a pepřem.
  12. Rozlijte do misek a přidejte mozzarellu nakrájenou na malé kousky.

Italská rajčatová polévka solferino se nejlépe hodí k listovému těstu. Můžete také přidat drobnou pastu orzo . Na závěr přidejte trochu petržele nebo čerstvých lístků bazalky. Dobrou chuť!

Přejít nahoru