Ovoce ze srdce Asie. Obsahuje hodně draslíku, podporuje krevní oběh a uklidňuje.

Yuzu vypadá jako něco mezi citronem a mandarinkou, má kyselou a sladkou chuť s výraznou hořkou příchutí. Toto asijské ovoce se v polských obchodech objevuje poměrně zřídka, ale stojí za to znát jeho blahodárné účinky. V tomto článku vám povíme o blahodárných účincích yuzu, kde toto neobvyklé ovoce koupit a jak ho jíst.

Yuzu – ovoce ze srdce Asie pochází z Číny, ale je také velmi oblíbené v Japonsku a Koreji. Plody yuzu mají obvykle průměr 5,5 až 7,5 cm, žlutou drsnou slupku, tvar mandarinky a poměrně velká semena. Chcete vědět, kde koupit yuzu? Někdy se tyto plody objevují na pultech oblíbených supermarketů, ale lze je také koupit přímo přes internetové stránky.

Ovoce ze srdce Asie. Obsahuje hodně draslíku, podporuje krevní oběh a uklidňuje.

Zdravotní přínosy yuzu

Stejně jako jiné citrusové plody, yuzu obsahuje hodně vitamínu C. Je překvapivé, že ho obsahuje třikrát více než citron. Konzumace vitamínu C podporuje imunitní systém a navíc snižuje riziko infekčních onemocnění. Má také antioxidační účinky, snižuje oxidační stres a má protizánětlivé, omlazující a protirakovinné vlastnosti. Kromě toho vitamín C podporuje syntézu kolagenu a vstřebávání železa.

Yuzu také obsahuje vitamíny skupiny B, které mají příznivý vliv na metabolické procesy, hormonální, nervový a krevní systém . Tyto citrusové plody také obsahují minerály, jako je draslík , který mimo jiné reguluje krevní tlak, a vápník , který posiluje kosti a zuby. Obsažený hořčík podporuje činnost mozku, srdce a svalů.

Konzumace yuzu má příznivý vliv na krevní oběh, má antithrombotické účinky, pomáhá regulovat hladinu cholesterolu a cukru v krvi. Říká se také, že má vlastnosti, které pozitivně ovlivňují nervový systém. Uklidňuje nervy a zlepšuje náladu. Zajímavé je, že plody yuzu se v asijských zemích hojně používají k výrobě kosmetiky.

Jak se yuzu konzumuje?

Chcete vědět, jak yuzu chutná? Ačkoli se vzhledem trochu podobá mandarince, chutí se blíží spíše grapefruitu. Cítíte v něm kyselé, mírně trpké tóny. Někteří lidé v něm také nacházejí květinové nebo borovicové aroma. Ovoce yuzu je velmi oblíbené, zejména v japonské kuchyni. Používá se jak šťáva, tak dužina a slupka plodů, které obohacují chuť pokrmů. Lze jej použít jak do sladkých, tak do slaných pokrmů.

Ovoce ze srdce Asie. Obsahuje hodně draslíku, podporuje krevní oběh a uklidňuje.

Yuzu lze použít do nápojů, smoothie, ale také do sladkých dezertů a zmrzliny. Tento citrusový plod se používá k přípravě hustého medového sirupu zvaného yuzu hachimitsu, který je ideální pro zahřátí nápojů nebo dezertů.

Tento plod se také používá k přípravě ponzu – citrusové omáčky, která se podává k masovým, rybím a zeleninovým pokrmům. Je také složkou japonského vývaru suimono. Yuzu je také součástí asijské marinády tsukemono, která se připravuje z tuřínu, pak-cho, okurek, zázvoru a ředkvičky.

Přejít nahoru