Jak zdravé je jíst chléb k snídani? Endokrinolog a dietolog vysvětlují, jak to ovlivňuje metabolismus.
Pro mnoho lidí je probuzení a sníst kousek chleba k snídani součástí každodenní rutiny. V České republice se k tomuto jídlu, které se podává v různých variantách, pije proslulá káva.
V zemi spotřebuje přibližně jeden člověk 22 kilogramů chleba ročně. Tato spotřeba je třikrát vyšší než v jiných zemích.
Je dobré jíst chléb k snídani?
Ačkoli se jedná o levné, syté a tradiční jídlo, není to nejlepší volba, pokud máte problémy s metabolismem nebo se u vás začínají projevovat; ve skutečnosti může konzumace tohoto produktu tyto problémy vyvolat. Jak uvádí endokrinolog , složky chleba mohou být toxické a vážně poškodit trávicí systém.
Pšeničná mouka, jedna z jejích běžných složek, obsahuje azodikarbonamid a benzoylperoxid – dvě složky, které destabilizují metabolismus, způsobují záněty a poškozují mikroflóru a sliznici střev. Proto se můžete cítit nafouklí nebo přeplnění, i když ve skutečnosti tomu tak není.
Dalšími složkami ovlivňujícími zdraví jsou množství cukru a v některých případech umělá barviva používaná při jejich přípravě k dodání jiné chuti nebo k ozdobě. Dobrou alternativou je konzumace kváskového chleba, ale ujistěte se, že je skutečně 100% přírodní.
Na druhou stranu, dietoložka Danila Viska vysvětlila na svém účtu na TikToku, že můžete jíst celozrnný nebo kvasnicový chléb, který si vědomě vyberete, ale musíte ho kombinovat s dalšími ingrediencemi, které tělu dodávají živiny, a ne jen zpracované sacharidy. Chléb často na chvíli vyvolává pocit sytosti, ale tělo dostatečně nenasycuje.
V tomto případě doporučuje kombinovat malé porce tohoto jídla s ovocem, například avokádem, a bílkovinami, například vejci. Je však lepší nejíst ho každý den a nahradit ho jinými produkty, jako je quinoa, kukuřičné placky a fazole.
Další alternativy chleba
Kromě známých toastů nebo krekrů se sodou, které se doporučují jako náhrada chleba, existují i jiné varianty s úplně přírodními produkty, které mohou dodat více energie ráno a obohatit váš jídelníček. Samotný lékař dává následující doporučení:
- Jamy, brambory : vždy je jezte vařené, ne smažené. Obsahují škroby, které dodávají více energie.
- Arepa nebo kukuřičné placky připravené doma.
- Rýže: nejlépe hnědá a v kombinaci s bílkovinami, například vejci.
- Čerstvý nebo polozrající sýr, míchaná vejce a káva
- Miska cereálií bez přidaného cukru: ovesné vločky, kukuřičné vločky, quinoa, sušené ovoce nebo semínka. Můžete je smíchat s jogurtem nebo mlékem.
- Francouzská omeleta s houbami a sýrem.
- Zelený smoothie: se špenátem, banánem, mandlovým mlékem a chia semínky.