Přidejte lžičku do kávy a zamíchejte. Budete mít srdce jako zvon.

Toto neobvyklé spojení dvou běžných nápojů je skutečným kulinářským objevem. Káva s touto přísadou nejenže vnáší do každodenního nápoje novou chuťovou dimenzi, ale má také obrovský přínos pro naše zdraví.

Prospěšné kakao

Pokud věříme reklamě, kakao je tou nejchutnější složkou čokolády, kromě prospěšného mléka (reklama často zapomíná zmínit složku začínající na „s“, která výrazně mění poměr chuti a prospěšnosti). Kakao je však mnohem zajímavější produkt.

Ačkoli se dnes spojuje se sladkým nápojem pro děti, má dlouhou tradici pití stejně jako káva – dospělými, rituálně, jako silný, aromatický a sytý, i když hořký nápoj. A to je správně. Stejně jako každý nápoj této kategorie má totiž neobvyklou chuť, pokud není přebit cukrem a mlékem, a také mnoho prospěšných vlastností.

Přidejte lžičku do kávy a zamíchejte. Budete mít srdce jako zvon.

Prospěšnost kakaa pro zdraví

Stejně jako káva je kakao bohaté na antioxidanty. Jejich působení pomáhá chránit buňky před tzv. oxidačním stresem, který je faktorem rozvoje chronických onemocnění. Kakao má také velký vliv na krevní systém. Reguluje krevní tlak a zlepšuje pružnost cév.

Stejně jako kofein v kávě obsahuje kakao teobromin, který stimuluje mozkovou činnost, zlepšuje koncentraci a duševní výkonnost. Obsahuje také fenylethylamin a anandamid, které mohou vyvolat pocit uvolnění a mají antidepresivní účinky. A třešničkou na dortu je, že oba tyto nápoje se skvěle doplňují a vytvářejí neobvykle chutný nápoj.

Ingredience

1 šálek horké kávy

1 lžíce kakaa

Podle chuti: lžička sladidla, mléko.

Přidejte lžičku do kávy a zamíchejte. Budete mít srdce jako zvon.

Jak připravit kávu s kakaem

V závislosti na tom, jak připravujeme naši oblíbenou kávu, můžeme kakao přidávat různými způsoby. V espresso stroji můžete jednoduše smíchat oba druhy mletých zrn v pístu . Ještě jednodušší je to při přípravě překapávané kávy nebo běžné kávy metodou zalévání. V případě použití kapslí a podobných metod nejprve připravte kávu, poté zalijte kakaový prášek malým množstvím vroucí vody (1 lžíce na šálek kávy) a poté smíchejte tekutiny.

Káva s kakaem je nová dimenze chuti. Přidání lžičky cukru mírně sníží její nutriční hodnotu, ale někteří lidé to pravděpodobně považují za nezbytné. Nápoj můžete také dochutit malým množstvím mléka.

Přejít nahoru