Bohužel, černý moruše lze označit za nejvíce podceňované ovoce v České republice. My jsme na něj omylem zapomněli a odložili ho stranou. Málokdo ví, že je mnohem chutnější a zdravější než populárnější bílá moruše. Snižuje hladinu cukru, pečuje o srdce a posiluje imunitu.
Černý moruše – nedoceněné ovoce
V posledních letech se černý moruše rozhodně ocitl ve stínu bílého moruše. Druhé ovoce je mnohem známější. Bohužel černý moruše byl nespravedlivě zapomenut a proto nedoceněn.
Černá moruše je strom pocházející z Íránu, ale v přírodě se vyskytuje v jižní Evropě a v některých oblastech Asie. Její plody připomínají ostružiny nebo velmi tmavé maliny, ale jsou protáhlejší.
Plody černého moruše zrají v polovině července a srpnu . Tehdy je jejich chuť mimořádně sladká. V tomto období mají také nejvyšší nutriční hodnotu.
Jaké vlastnosti má černý moruš?
Plody černého moruše jsou mimořádně bohaté na vitamíny, minerály a cenné účinné látky. Bobule obsahují nejvíce:
- vitamíny B2, B1,
- vitamín A,
- vitamín C,
- vitamín E,
- vitamín K1,
- kyselina listová,
- fosfor,
- draslík,
- hořčík,
- zinek,
- železo.
Kromě toho obsahují řadu cenných látek, jako jsou antokyany, rutin, kyselina chlorogenová, kyanidy, resveratrol a myricetin. Kromě toho jsou černé moruše nízkokalorické (43 kcal/100 g) a mají nízký glykemický index (GI 25) . Výsledkem tohoto složení je příznivý účinek ostružin na organismus.
Trávicí systém, střeva a játra
Konzumace ovoce nebo produktů, které je obsahují, pomáhá regulovat činnost střev. Bobule moruše urychlují metabolismus a snižují četnost zácpy. Při konzumaci ve velkém množství mohou mít projímavé a dezinfekční účinky při infekcích trávicího traktu. Kromě toho černá moruše chrání játra . Tím se snižuje riziko steatózy orgánů.
Krevní systém
Plody černého moruše snižují hladinu cholesterolu a zlepšují poměr špatného (LDL) a dobrého (HDL) cholesterolu. Mají pozitivní vliv na krevní oběh a pomáhají regulovat vysoký krevní tlak. Zabraňují vzniku trombů a mnoha srdečních onemocnění, včetně aterosklerózy a mrtvice.
Imunitní systém a infekce
Díky vysokému obsahu antioxidantů má ostružina vlastnosti, které podporují imunitní systém. Mají protizánětlivé a antibakteriální vlastnosti . Budou jej posilovat a snižovat počet onemocnění. Pomáhají při léčbě nachlazení a všech respiračních infekcí. Usnadňují vykašlávání a vyvolávají pocení.
Cukrovka
Černá moruše je bezpečná bobule pro lidi s cukrovkou, a to nejen kvůli nízkému glykemickému indexu. Obsahuje speciální sloučeniny, které potlačují aktivitu enzymu odpovědného za štěpení sacharidů ve střevech. Výsledkem je, že glukóza se dostává do krve pomaleji a nedochází k prudkým výkyvům hladiny cukru v krvi.
Černá nebo bílá moruše – kterou si vybrat?
Ukázalo se, že černá a bílá moruše mají velmi podobné složení mikroelementů. V těchto plodech je jich však více. Proto se vyplatí vybírat plody černé moruše . Jsou zdravější než jejich populárnější bílé protějšky a mají příjemnější chuť .
Co se z plodů černé moruše vyrábí?
Černá moruše je ideálním doplňkem všech dezertů, včetně dortů, sušenek, zmrzliny, želé a pusinek. Domácí sladkosti můžete obohatit čerstvými i sušenými plody. Kromě toho je lze použít k přípravě konzerv.
Můžeme je úspěšně zpracovat na lahodné džemy a marmelády . Lze je také přidávat do likérů, vín, džusů a sirupů .