Tyto ryby obsahují nejvíce rtuti. Vyhněte se jim v obchodě.

Ryby jsou nedílnou součástí zdravé výživy a dodávají našemu tělu cenné vitamíny a minerály. Ne všechny druhy ryb jsou však pro zdraví prospěšné. Mezi nimi jsou i takové, které mohou obsahovat velmi škodlivé látky. Proto je lepší některé druhy ryb vůbec nejíst. Mezi druhy, kterým byste se měli vyhnout, patří: tilápie a pangus. Zde jsou podrobnosti.

Tuto rybu je lepší nejíst. Má nejvyšší koncentraci olova, rtuti a kadmia.

Tyto ryby obsahují nejvíce rtuti. Vyhněte se jim v obchodě.

Tilápie je ryba, která se vyskytuje hlavně v Africe a do České republiky se dováží z Číny a Vietnamu. Je to jeden z druhů, od kterých bychom se měli držet dál. Výzkum provedený Institutem mořského rybolovu – Státním vědecko-výzkumným ústavem – ukázal, že tilápie má nejvyšší koncentraci olova, rtuti a kadmia ve srovnání s jinými druhy ryb. Přítomnost těchto těžkých kovů by měla tilapii rozhodně vyloučit z našeho jídelníčku, protože je prostě škodlivá pro zdraví a toxická.

Dalším druhem ryb, kterému je třeba se vyhnout, je panga. Loví se ve silně znečištěné řece Mekong a v České republice se prodává hlavně z farem, které nevyvolávají důvěru. Vietnamské farmy jsou špinavé a přeplněné, ryby nemají podmínky pro přirozený růst a často jsou krmeny antibiotiky.

Platýs, také známý jako platýs bělavý, je další ryba, které bychom se měli vyhnout. Asymetrická stavba těla je způsobena tím, že platýsi odpočívají na dně, leží na boku, a právě tak se pohybují. Podmínky, ve kterých tyto ryby žijí, vedou k tomu, že jejich maso obsahuje mnoho škodlivých látek.

Karcinogenní rtuť v rybách

Další nezdravou kategorií jsou tučné ryby. Patří mezi ně druhy jako sleď, kostnatka, lakeda a escolar. Maso některých z nich obsahuje vosky, jejichž nadbytek způsobuje průjem, bolesti břicha a zvracení.

Tyto ryby obsahují nejvíce rtuti. Vyhněte se jim v obchodě.

  • Rtuť je jednou z nejnebezpečnějších chemických látek a bohužel se často vyskytuje v rybách. Ve své organické formě, známé jako methylrtuť, karcinogenní rtuť proniká do organismu ryb přes žábry. Ryby s nejvyšším obsahem rtuti a methylrtuti: žraloci, štika, losos, úhoři, mečoun, sleď, mořský okoun, konzervovaný tuňák, uzená makrela, chobotnice a krabi.

Při výběru ryb věnujte pozornost jejich původu a druhu. Pamatujte, že zdravá strava není jen to, co jíme, ale také to, čemu se vyhýbáme.

Přejít nahoru