Nejoblíbenějšími druhy ryb v Baltském moři jsou sleď, treska, platýs a sledě. V květnu se při rybaření můžete setkat i s sarganem, jehož maso je nejen chutné, ale má také mnoho užitečných vlastností. Zjistěte, jak chutná sargan, čím je výjimečný a proč ho stojí za to ochutnat.
Sezóna lovu sargana je poměrně krátká. Pokud se tedy chystáte navštívit přímořská města v období od května do začátku července tohoto roku, stojí za to toto jídlo vyzkoušet.
Jak chutná sargan?
Sargan je mořská ryba patřící do čeledi sarganovitých . Je to dravec, který se živí hlavně malými rybami a korýšemi. Vyskytuje se v Baltském, Středozemním, Černém, Severním a Atlantském moři. Díky svému protáhlému tvaru připomíná úhoře a štiku a může dosáhnout délky až 100 cm. Snadno ji poznáte podle neobvyklé dlouhé tlamy, kterou lze přirovnat k ptačímu zobáku. Hřbet ryby je modrý a boky stříbřité. Zajímavé je, že kosti sargana mají modrozelenou barvu kvůli přítomnosti látky zvané biliverdin. Vynikají na pozadí bílého masa, díky čemuž se snáze jedí.
Chcete vědět, jak chutná sargan? Je považován za chutnou rybu, jejíž maso je jemné, poměrně pevné a připomíná směs úhoře a tresky. Někteří gurmáni ho dokonce přirovnávají k kuřeti.
Stojí za to jíst sargan?
Sargan je dobrým zdrojem bílkovin, které jsou stavebním materiálem pro organismus, zodpovědným za správnou funkci svalů a také ovlivňují pocit sytosti po jídle. Tento druh ryby je nízkotučný a zároveň zásobuje organismus cennými omega-3 mastnými kyselinami, které skvěle podporují krevní oběh, posilují srdce a pomáhají udržovat správnou hladinu cholesterolu v krvi. Kromě toho mají omega-3 mastné kyseliny příznivý vliv na nervový systém a zlepšují stav pokožky.
Maso sargana obsahuje velké množství cenných živin, je vynikajícím zdrojem minerálů, jako je vápník a fosfor, které posilují kosti a zuby; hořčík, který podporuje zdraví krevního, nervového a svalového systému; draslík, který reguluje krevní tlak, nebo selen, který podporuje imunitu, má antioxidační účinky a podporuje činnost štítné žlázy. Obsahuje vitamín A, který mimo jiné podporuje zdraví očí, a také vitamín D, který posiluje imunitní systém a pomáhá pečovat o kostní systém, chrání organismus před osteoporózou a zubním kazem.
Jak se sargana konzumuje?
Tento druh ryby je ideální pro smažené, pečené a grilované pokrmy. Čerstvého, vykuchaného sargana lze připravit stejně jako pstruha. Jednoduše dochuťte vnitřek ryby solí, citronovým pepřem a přidejte bylinky, jako je rozmarýn, kopr nebo petržel. Sarganu také stojí za to potřít lněným nebo olivovým olejem, poté ho opéct na grilu a před podáváním pokapat citronovou šťávou. Lze ho také chutně upéct v troubě se zeleninou, česnekem, koprem a olejem.
Kde koupit sarganu? Bohužel tento druh ryby se v běžných obchodech vyskytuje jen zřídka. Obvykle ji můžete ochutnat v květnu a červnu v restauracích Pobaltí nebo koupit v místních rybích obchodech. Stojí za to dodat, že sarganu lze objednat i v internetových obchodech.