Tato ryba je pokladem Baltského moře. Chutná jako kuře, ale aby ji člověk našel, musí mít velké štěstí.

Sargan je ryba, která překvapuje svým vzhledem, chutí podobnou chuti drůbeže a také zelenými kostmi. Je to opravdu neobvyklé a stojí za to ochutnat. Řekneme vám, kdy a kde to můžete udělat.

Sargan je dravá mořská ryba, kterou rybáři nazývají mořský čáp. Vyniká nejen svým vzhledem. Chutí připomíná kuře, proto si ji často vybírají lidé, kteří nemají rádi typické mořské delikatesy. Charakteristickým rysem sargana jsou jeho zelené kosti, jejichž barva je způsobena biliverdinem – přírodním barvivem.

Co obsahuje sargan?

Sargan je bohatý na bílkoviny a vitamíny A a D. Konzumace této ryby podporuje správnou funkci nervového a imunitního systému, zlepšuje činnost mozku a zrak. Navíc sargan obsahuje malé množství tuku, což z něj dělá ideální volbu pro lidi, kteří dbají na svou postavu. Jedná se o cenné polynenasycené tuky ze skupiny omega-3.

Tato ryba je pokladem Baltského moře. Chutná jako kuře, ale aby ji člověk našel, musí mít velké štěstí.

Kdy a kde ochutnat sargana?

Sargan se v Baltském moři objevuje v květnu a červnu. Pokud plánujete dovolenou u moře, rozhlédněte se kolem a podívejte se, zda restaurace specializující se na grilovaná jídla mají sargana v nabídce. Ochutnat ho můžete pouze v květnu a červnu. Mraženého sargana v rybích obchodech (včetně internetových obchodů) lze koupit velmi zřídka .

Jak chutná sargan?

Chuť sarganu se často přirovnává k kuřeti. Maso je bezpochyby jemné, bílé a šťavnaté. Nejčastěji se udí, ale lze ho také smažit, grilovat nebo dusit v bylinkových omáčkách. Kosti sargana mají nazelenalou barvu, která se nemění ani po tepelné úpravě. Je to výsledek působení biliiverdinu – žlučového pigmentu. Vzniká v játrech ryb, ale také v lidském organismu. Kosti této barvy nejsou toxické.

Přejít nahoru