Je těžké si představit kuchyni bez vajec. Jíme je od nepaměti a jsou široce používána v kuchyni.
Jednoduchým, klasickým a zároveň nejobtížnějším pokrmem jsou vejce naměkko. Je třeba pečlivě počítat minuty, aby se žloutek nesrazil. Odhalíme tajemství přípravy vajec a vysvětlíme, jak dlouho je vařit naměkko a zda záleží na jejich velikosti.
Způsoby přípravy vajec
Vejce jsou skvělým doplňkem k jiným pokrmům, ale nejklasičtější způsob jejich konzumace je samostatně, vařená nebo smažená. Z vajec připravujeme následující pokrmy:
- vařená vejce,
- vejce naměkko,
- omeleta,
- smažená vejce,
- vejce pošírované,
- vejce ve sklenici nebo vejce po vídeňsku.
Ideální vejce naměkko by mělo mít tekutý žloutek a pevný bílek. Vejce připravená tímto způsobem jsou nejchutnější. Aby se uvařilo ideální vejce naměkko, je třeba pečlivě vypočítat čas. Důležitá je také velikost vajec a jejich teplota, protože vejce připravené při pokojové teplotě se uvaří jinak než vejce z ledničky.
Vaření vajec naměkko je obvykle obtížné. Hodí se pro lidi s velkou kulinářskou zkušeností. Existují však způsoby přípravy vajec a měření času.
Vejce obsahují mnoho cenných živin. Především obsahují všechny esenciální aminokyseliny, které lidské tělo nedokáže samo vyrobit. Vejce také obsahují vitamíny A, D, E, K, B12 a mnoho minerálů.
Jak nejlépe konzumovat vejce, aby se získala maximální nutriční hodnota? Ukazuje se, že optimální způsob konzumace vajec je vaření na měkko. Jsou snadno stravitelná a zachovávají více vitamínů a živin než vejce vařená natvrdo. Kromě toho se ve vejcích vařených na měkko zachovává cenný lecitin.
Jak dlouho se mají vejce vařit naměkko?
Před přípravou vejce vyjměte z ledničky a počkejte, až dosáhnou pokojové teploty. Pokud nemáte čas, můžete je omýt v teplé vodě. Obvykle vejce před přípravou umýváme.
Nalijte do hrnce studenou vodu, vložte do ní vejce a přiveďte vodu k varu. Vejce můžete také vložit do vroucí vody. Nepoškozená a čerstvá vejce by neměla prasknout. Čas se počítá od okamžiku, kdy voda začne vřít.
Jak dlouho vařit vejce naměkko?
- malá – 3,5 minuty,
- střední – 4 minuty,
- velká – 5 minut.
Pokud si nejste jisti, zda je vejce velké nebo malé, vařte ho průměrně 4 minuty. Vejce vařte natvrdo po dobu 8 minut. Vejce by se neměla vařit déle než 10 minut, protože po uplynutí této doby se zničí jejich nutriční hodnota. Po uplynutí této doby vejce vyjměte z vroucí vody a zalijte studenou vodou. Jakmile vejce vychladnou, oloupejte je a snězte.
Obvykle se vejce skladují 28 dní od data snesení. Tato doba musí být uvedena na obalu. Ne vždy však víme, zda jsou vejce čerstvá. Můžeme to snadno zkontrolovat pozorováním chování vajec vložených do vody. Pokud vejce při vložení do horké vody praskla, může to znamenat, že nejsou čerstvá.
Vejce by měla klesnout na dno, pokud je vložíme do vody. Pokud vejce vyplavou na povrch, znamená to, že pod skořápkou je vzduch a vejce nejsou čerstvá. Pokud vejce plave špičkou nahoru, je zkažené a je třeba ho vyhodit.
Historie vaření vajec
Lidé jedí vejce od nepaměti, jakmile se naučili je sbírat z ptačích hnízd a jíst syrová. Je možné, že před několika staletími se smažila na rozžhavených kamenech, vařila ve vodě nebo přidávala do jiných pokrmů.
V kuchyni se setkáme s husími, kachními, pštrosími, koropteví nebo křepelčími vejci. Nejvíce dostupná, levná a široce používaná jsou však slepičí vejce. K jídlu se však nepoužívají pouze vejce ptáků. Konzumace želvích vajec téměř vedla k vyhynutí těchto zvířat.
Jaká jídla lze připravit z vajec
Vejce mají pojivové, zahušťující a kyprící vlastnosti. Právě proto se začala používat jako přísada do různých pokrmů. Stala se jednou z hlavních ingrediencí dortů, těstovin a různých druhů knedlíků. Přidání vajec nám umožňuje připravovat zdravější zeleninové karbanátky, kaše a zeleninové paštiky. Vejce jsou pro pečení tak nezbytná, že veganům a vegetariánům je těžké koupit dorty a koláče. Existuje však vegetariánství, které se nazývá ovo-vegetariánství a které povoluje konzumaci vajec.
Vejce jsou obzvláště oblíbeným pokrmem k snídani v kuchyni založené na evropských tradicích. K snídani jíme vařená nebo smažená vejce. Vařená vejce můžeme nakrájet na sendviče nebo použít k přípravě různých pomazánek. Módním pokrmem k snídani se staly francouzské toasty – opečené kousky chleba namočené v mléce a vejci a osmažené na pánvi.
Vejce hrají důležitou roli také ve večeři. Vejce lze použít jako zahušťovadlo do polévek nebo jako přílohu k polévkám, jako je žurek, bílý boršč, červený boršč nebo ukrajinský boršč. Vařená vejce jsou skvělým doplňkem salátů, čerstvých i vařených. Skvěle se hodí k salátům z sledě.
Z vajec lze také připravit chutné a snadné předkrmy na večírek. Klasikou jsou vařená vejce s majonézou nebo plněná vejce.