Přidáváte to k večeři? Pozor: jen chemikálie a cukr

Červený, sladký, pikantní – kečup – král barbecue a hranolků. Nejoblíbenější omáčka. Ale je kečup opravdu tak neškodný, jak se zdá? Kolik kalorií a cukru obsahuje a co přesně v něm je? Řekneme vám, jak se kečup vyrábí a proč je škodlivý pro vaše zdraví.

Je kečup kalorický? Odhalujeme složení kečupu

Kečup bezkonkurenčně vládne ve světě i v České republice. Hodí se ke všemu, stejně jako majonéza . Málokdo však přemýšlí o tom, jak se kečup vyrábí a co kromě rajčat ještě obsahuje. Ano, základem jsou rajčata , ale než v seznamu ingrediencí narazíte na „pravá rajčata“, nejprve se setkáte s cukrem , octem , solí a někdy dokonce s zahušťovadly , konzervanty a aromatickými látkami .

To má samozřejmě dopady na zdraví.

Přidáváte to k večeři? Pozor: jen chemikálie a cukr

V levnějších variantách kečup připomíná spíše dezert než zeleninu – obsah cukru v produktu může dosáhnout až 20 %! V některých kečupech je cukru více než v čokoládě a soli více než v chipsách!

Kolik kalorií má kečup?

Pokud počítáte kalorie, kečup vás může překvapit. Pozor, držte se – 100 gramů kečupu obsahuje asi 90–120 kcal, v závislosti na značce a receptuře. Není to žádná tragédie, ale kdo sní jen jednu čajovou lžičku kečupu za jedno jídlo? Jedna velká porce hranolků (tj. 3–4 polévkové lžíce) obsahuje již 80 kcal – hlavně díky cukru.

1 polévková lžíce kečupu = přibližně 20 kcal

Pro srovnání: polovina jablka obsahuje stejné množství kalorií .

Kečup často obsahuje například konzervační látky (benzoát sodný, sorbát draselný), zahušťovadla (škrob, guarová guma a xanthanová guma).

V rozumných dávkách by tyto přísady neměly poškozovat naše zdraví. Mohou však být kontraindikovány pro osoby trpící alergií a astmatem. Některá aromata, kterými výrobci kečup obohacují, mohou být zdrojem alergenů . Při čtení složení kečupu můžeme narazit na kyselinu citronovou (E330) nebo kyselinu jablečnou (E296). Nebojte se, jedná se o regulátory kyselosti, které upravují pH produktu a zajišťují správnou chuť kečupu. Jsou bezpečné pro zdraví.

Složky pod mikroskopem – co vlastně jíme?

Nejoblíbenější kečupy obsahují:

  • rajčata (nebo koncentrát) – a to je dobře,
  • cukrový nebo glukózo-fruktózový sirup – a tady začíná to nejzajímavější,
  • lízavý ocet – pro delší trvanlivost,
  • sůl – někdy více než v sáčku chipsů (!),
  • zahušťovadla (například modifikovaný škrob) – pro zahuštění,
  • konzervační látky (například benzoát sodný) – pro delší trvanlivost.

Čím dále v seznamu ingrediencí, tím méně rajčat a více přísad.

Je kečup škodlivý pro zdraví?

Nebudeme ho démonizovat – kečup sám o sobě není jed. Jeho nadměrná konzumace však může:

  • zvýšit hladinu cukru v krvi (kvůli skrytému cukru),
  • zvýšit riziko nadváhy ,
  • zatížit ledviny a krevní tlak (kvůli velkému množství soli),
  • a levnější varianty obsahují konzervační látky a umělá aditiva, která tělo nepotřebuje.

Stojí za to dodat, že rajčata jsou zdravá , obsahují mimo jiné: draslík a lykopen. Zajímavé je, že právě zpracovaná rajčata obsahují nejvíce lykopenu – karotenoidu (červeného pigmentu), který podporuje imunitní systém, chrání srdce a snižuje riziko vzniku rakoviny. Lidský organismus nedokáže lykopen sám produkovat.

Přidáváte to k večeři? Pozor: jen chemikálie a cukr

Jak vybrat zdravější kečup?

Čtěte etikety! Dobrý kečup obsahuje:

  • rajčata na prvním místě v složení,
  • co nejméně cukru (méně než 10 g na 100 g),
  • bez glukózo-fruktózového sirupu,
  • bez konzervantů a umělých aromat.

Za vyzkoušení stojí také organické verze kečupu bez cukru nebo … domácí kečup (recept? Je kratší než seznam ingrediencí na láhvi!).

Ochutnávejte s rozmyslem, čtěte etikety a nepodléhejte lákavé červené barvě! A pokud si nedokážete představit hranolky bez kečupu, vyberte si ten, který obsahuje více rajčat než cukru.

Přejít nahoru