Je to nejužitečnější šťáva na světě, ale zároveň jedna z nejméně konzumovaných. Vyrábí se z aceroly, ovoce rostoucího na Barbadosu. Neuvědomujeme si to, ale obsahuje velké množství přírodního vitamínu C. Dělá zázraky při vysoké hladině cukru a pomalém metabolismu.
Acerola je populárnější, poněkud hovorový název rostliny Malpighia emarginata . Setkat se s ní můžete také pod názvy granátové hvězdnaté nebo barbadoská třešeň. V přírodě se vyskytuje na jihu Severní Ameriky, severu Jižní Ameriky a ve Střední Americe.
Plody aceroly jsou malé, červené a charakteristicky trojdílné. Jejich dužina je šťavnatá, což je činí obzvláště lákavými. Bohužel, mnozí budou po ochutnání borůvek zklamáni. Acerola má velmi kyselou chuť .
To by nás však nemělo odradit. I když není nejchutnější, jeho nespornou výhodou je jeho složení a blahodárné účinky. Díky tomu si po staletí získala uznání v přírodní medicíně a dnes je považována za superpotravinu.
Jaké vlastnosti má šťáva z aceroly?
Acerola je známá svým obsahem vitamínu C. 100 g čerstvého ovoce může obsahovat až 4500 mg vitamínu C. Pro zdravého dospělého člověka je doporučená dávka této látky 200–250 mg. Je také bohatým zdrojem vitamínu A: 100 g bobulí obsahuje 750 mg tohoto vitamínu. Zároveň obsahuje velmi málo kalorií (32 kcal), cennou vlákninu, antokyany a flavonoly.
Šťáva z aceroly pro imunitu
Acerola má protizánětlivé, antivirové a antioxidační vlastnosti. Chrání organismus před volnými radikály, které způsobují oxidační stres. Tím se posiluje imunita. Počet všech onemocnění a infekcí se sníží. To přispívá k uzdravení, odstranění únavy a obnovení dřívějších sil.
Šťáva z aceroly při zvýšené hladině cukru v krvi
Glykemický index aceroly je pouze 20, což znamená, že je nízký. To znamená, že její šťáva může být bezpečně konzumována diabetiky. Nápoj má příznivý vliv na snížení nadměrně vysoké hladiny cukru v krvi. Stabilizuje její hladinu a zabraňuje výkyvům glykémie, které způsobují náhlé výkyvy energie.
Šťáva z aceroly pro metabolismus a trávicí systém
Konzumace nápoje z barbadoské třešně může pozitivně ovlivnit zrychlení metabolismu v organismu. Pomůže vám zhubnout a spálit tuk. Kromě toho zajistí lepší trávení, zmírní zánět střev a nezatěžuje žaludek.
Šťáva z aceroly pro zdravý zrak a krásný vzhled
Bohatý obsah vitamínu A zajistí správnou funkci zrakového orgánu, zejména sítnice a jejích vnějších vrstev. Zabrání tak rozvoji očních onemocnění. Zajistí zdravý a krásný vzhled vlasů, pokožky a nehtů. Vyhlazuje a posiluje je.
Kdo by měl pít šťávu z aceroly?
Šťávu z aceroly by měli pít především senioři . I malá dávka 30 až 60 ml denně přinese seniorům řadu výhod. Posílí jejich imunitu, dodá energii do života a dalších aktivit. Ochrání váš zrak, zlepší koncentraci a paměť.
Americký borůvkový nápoj bude skvělou podporou pro lidi vystavené vysoké fyzické zátěži nebo stresu . Měli by ho užívat lidé s oslabeným imunitním systémem nebo trpící infekcemi.
Šťávu z aceroly doporučujeme pravidelně pít diabetikům . Bude regulovat hladinu glukózy a zlepšovat jejich zdraví a pohodu.