Je to jedna z nejjemnějších odrůd kávy. Nedráždí žaludek, ale zároveň stimuluje, zlepšuje koncentraci a dodává energii.
Ne každý ví, co je to zelená káva. Mezitím je stále snazší ji koupit v supermarketech, kavárnách a obchodech s kávou. Na rozdíl od tradiční černé kávy obsahuje ještě více prospěšných složek.
Zelená káva je známá především baristům a milovníkům nápojů obsahujících kofein.
Přestože je snadno dostupný v obchodech nebo online, většina z nás o něm nikdy neslyšela. Co je to zelená káva? Na rozdíl od tradiční pražené kávy má jemnější chuť, ale obsahuje mnohem více prospěšných látek .
Co je zelená káva?
Zelená káva je prostě nezpracovaná káva. Zrna (nejčastěji arabica a robusta) se nepraží, jako je tomu u tradičního nápoje. Podléhají pouze procesu extrakce, tj. očištění od vnější slupky. Jsou zelené barvy, tvrdší, ale pružnější než po zpracování. Vyznačují se také jemnější chutí , protože při pražení zrna obvykle získávají hlubokou, specifickou vůni.
Zelená, nezpracovaná káva si zachovává více přírodních složek . Při jejich přípravě se extrahují biologicky aktivní látky (včetně řady antioxidantů), které jsou v pražených zrnech obsaženy v menším množství. Zelená káva je nápoj, který nejen povzbuzuje, ale také dodává tělu cenné látky.
Zelená káva – vlastnosti a nutriční hodnota
Tradiční káva ztrácí část své nutriční hodnoty v důsledku pražení zrn. Zelená káva obsahuje více než 900 aktivních látek, včetně většiny polyfenolů. Zvláštní pozornost si zaslouží kyselina chlorogenová, která má antibakteriální a antioxidační vlastnosti a také příznivě ovlivňuje metabolismus glukózy. Obsahuje také éterické oleje , kofein , vlákninu , vitamíny skupiny B, vitamíny C a E , stejně jako četné minerály (včetně vápníku, draslíku, zinku, mědi, fosforu, železa). Kromě toho je nízkokalorická, obsahuje pouze 14 kcal na 100 g.
Zelená káva je zdrojem živin prospěšných pro zdraví .
Vitamíny a antioxidanty posilují imunitní systém a zajišťují správné fungování nervového systému ( zlepšují koncentraci a paměť ). Vitamin E, známý jako vitamin mládí, omlazuje pokožku a posiluje vlasy a nehty. Vláknina podporuje trávení , potlačuje chuť k jídlu a pomáhá očistit organismus od škodlivých látek. Zelená káva je na rozdíl od pražené jemnější a nedráždí žaludek (i tak by ji ale neměli pít lidé s chronickými onemocněními střev nebo žaludku). Kofein má povzbuzující účinky, stimuluje nervový systém a urychluje metabolismus.
Klíčovými vlastnostmi zelené kávy jsou však její silné antioxidanty. Zpomaluje procesy předčasného stárnutí buněk a chrání organismus před následky oxidačního stresu. Má protinádorové účinky a předchází mnoha civilizačním chorobám (mrtvice, infarkty, ateroskleróza, Alzheimerova choroba).
Důležité jsou také minerály obsažené v zelené kávě. Draslík stabilizuje krevní tlak a zajišťuje normální stav svalů . Hořčík zase podporuje zdraví kostí, reguluje hladinu cukru v krvi a snižuje únavu . Nápoj také obsahuje železo, které předchází anémii .
Jak se zelená káva připravuje?
Ačkoli má zelená káva jemnější chuť než pražená káva, mnozí ji popisují jako kyselou nebo hořkou . Pokud nemáte rádi hořkost, přidejte do nápoje koření, které ji neutralizuje.
Zelená káva se skvěle hodí se špetkou muškátového oříšku, skořice, kardamonu, hřebíčku nebo medu. Chuť můžete také umocnit rostlinným mlékem (mandlovým nebo ovesným) nebo živočišným mlékem, ale pamatujte, že byste ho neměli používat příliš mnoho.
Zrna zelené kávy jsou tvrdá, proto je obtížné je rozemlít v domácí mlýnku na kávu. Baristé doporučují kupovat již mletá zrna. Jak připravit zelenou kávu? Do šálku nebo hrnku nasypte asi dvě čajové lžičky mleté zelené kávy. Poté je zalijte horkou, ale ne vroucí vodou (teplota asi 85-90 stupňů Celsia) a nechte asi 10 minut louhovat. Nálev můžete osladit nebo dochutit kořením, aby se vyvážila hořká nebo kyselá chuť.
Kolik zelené kávy pít? Neměli byste vypít více než dvě šálky denně .