Častá chyba v kuchyních. Jahody rychle kazí

Milovníci ovoce si už mnou ruce nadšením při pomyšlení na sladké, letně vonící jahody. Čekáme na ně mnoho měsíců, ale sezóna netrvá dlouho. Z těchto důvodů se vyplatí vědět, jak jahody vybírat a skladovat, aby si co nejdéle zachovaly svou chuť. Jednoduché chyby v této oblasti mohou vést k jejich zkažení krátce po nákupu.

Jak skladovat jahody? Naučte se nejdůležitější pravidla

Proč milujeme jahody? Kombinace sladkosti a jemné kyselosti je kombinací chutí, které stimulují smysly.

Častá chyba v kuchyních. Jahody rychle kazí

Ovoce lze jíst syrové, míchat nebo přidávat do dezertů a pikantních pokrmů. Kuchaři, kteří rádi experimentují, je dokonce smaží a grilují. Jahody jsou také bohaté na vitamín C, antioxidanty a vlákninu.

  1. Jak vybrat dobré jahody?

Pokud chcete jahodovou sezónru využít na maximum, buďte při nákupu opatrní. Je snadné se nechat unést nabídkou čerstvého ovoce a přehlédnout detaily, které odlišují dobré jahody.

Nejlepší plody mají rovnoměrnou, sytě červenou barvu . Nekupujte plody se zelenými nebo bílými špičkami. Nejsou zcela zralé a po sklizni se proces zrání zastaví. Nejchutnější jahody mají sladkou vůni . Pokud necítíte žádnou vůni, plody byly pravděpodobně sklizeny příliš brzy.

Vyhněte se měkkým, pomačkaným plodům s viditelnými poškozeními. Věnujte také pozornost stopce. Zelené, čerstvé listy naznačují mladé a čerstvé plody.

Kdy jahody umýt? Dbejte na to, aby nebyly houbovité.

Nakupte si je na trhu nebo v obchodě s potravinami. Je čas vyjasnit jednu z nejdůležitějších otázek. Jahody by se měly mýt těsně před konzumací . Pokud je umyjete hned po návratu z obchodu a necháte vlhké na kuchyňském stole nebo v lednici, bude to přispívat k rychlému růstu plísní. Stopky odstraňujte až po umytí a osušení ovoce . Poskytují přirozenou ochranu před nadměrným nasáknutím jahod vodou. Díky nim zůstanou pevné a chutné.

Jak umýt jahody? Opatrně je vložte do cedníku a opláchněte pod tekoucí vodou o pokojové teplotě. Ovoce nenamáčejte příliš dlouho – ztratí chuť a nasákne vodu jako houba . Po umytí je položte na papírový ručník a opatrně osušte, aby se zbavily přebytečné vody.

Jak uchovat jahody déle čerstvé?

Krátká koupel ve vodě s octem (můžete použít jablečný ocet) odstraní pesticidy a ochrání bobule před plísní. Pokud to uděláme správně, sezónní delikatesy zůstanou chutné a pevné.

Smíchejte ocet a vodu v poměru 1:3. Jahody namočte do směsi na 5 minut, poté osušte papírovou utěrkou.

Častá chyba v kuchyních. Jahody rychle kazí

Jak skladovat jahody?

Cenné vlastnosti a vynikající chuť. Jahody mají mnoho výhod, ale bohužel jsou krátkodobé. Na to je třeba pamatovat při nákupu a kupovat pouze takové množství, které dokážeme pravidelně spotřebovat. Navíc vyšší teplota vylučuje možnost dlouhodobého skladování jahod na kuchyňském stole.

Čerstvé jahody se doporučuje skladovat v chladničce při teplotě 2–4 °C. Nejlepší je použít ploché nádoby, talíře nebo podnosy pokryté papírovými utěrkami. Jahody by měly být uloženy vedle sebe v jedné vrstvě. Neměly by ležet na sobě, protože to vede k poškození a rychlejšímu zkažení ovoce. Nádobu nezavírejte vzduchotěsně – jahody mají rády cirkulaci vzduchu. Přestaňte je úplně skladovat v plastových sáčcích.

Další tip: jahody vyjměte z lednice 30 minut předtím, než je plánujete ochutnat . Pak se plně rozvine jejich chuť a aroma.

Přejít nahoru