V jakou denní dobu je nejlepší pít zelený čaj? Rád bych si dal šálek, děkuji. Ale dá se zelený čaj připravit?

Přidávám se k módě. Zelený čaj je teď na Googlu šíleně populární, takže mám pocit, že ho musím pít jako všichni ostatní.

A chutná mi. Šálek horkého zeleného čaje má lehce trávnatou a bylinnou chuť, a když ho udělám silnější, což často dělám, získá zemitou hořkost, která zahřeje a uklidní.

Jakmile si šálek uvařím, příjemná svěží, ale jedinečná bylinná vůně mě nutí říct „na zdraví“ a pít na zdraví. Ptám se však sám sebe, zda existuje určitá denní doba, kdy bych ho měl pít, vzhledem k tomu, že tento čaj obsahuje kofein a já chci co nejlépe využít jeho četné vlastnosti.

Ale nejprve, co je to zelený čaj?

V jakou denní dobu je nejlepší pít zelený čaj? Rád bych si dal šálek, děkuji. Ale dá se zelený čaj připravit?

Pokud jste ho záměrně nekupovali, většina lidí zná zelený čaj s jasmínem z návštěv čínských restaurací, kde se podává v malých šálcích bez uší z konvice, která se obvykle nechává na stole, abyste si mohli čaj během jídla dolévat.

Zelený čaj, stejně jako černý, se vyrábí z listů rostliny Camellia sinensis. Rozdíl spočívá v tom, že listy černého čaje jsou vystaveny působení vzduchu (oxidují), což je zbarví do hněda, zatímco listy zeleného čaje se pouze napařují a praží na pánvi, aby se zastavila jejich oxidace, což znamená, že si zachovávají více svých prospěšných vlastností.

Jak je zelený čaj prospěšný?

Vzhledem k tomu, že listy zeleného čaje neoxidují, zachovávají si antioxidanty (polyfenoly), včetně katechinů, které jsou zodpovědné za mnoho prospěšných vlastností pro zdraví.

Přední výživu říká: „Pokud hledáte podnět pro spalování tuků, přidejte do svého jídelníčku několik šálků zeleného čaje. Zelený čaj je bohatým zdrojem silných antioxidantů, které pomáhají předcházet poškození buněk, a navíc existují určité důkazy, že může urychlit metabolismus tuků.“

Existuje několik různých druhů zeleného čaje, včetně sencha, gyokuro a matcha, z nichž každý má trochu odlišnou chuť. „Jakýkoli druh zeleného čaje je dobrá volba, ale matcha je ještě lepší.“

Matcha je považován za nejzdravější, protože se jedná o jemný prášek vyrobený z celých listů zeleného čaje. To znamená, že když ho pijete, konzumujete vlastně listy, včetně všech jejich živin a antioxidantů, a ne jen namáčené čajové lístky v horké vodě, jak to děláte u tradičního zeleného čaje, po kterém lístky vyhodíte.

Záleží na tom, v jakou denní dobu pijete zelený čaj?

Ačkoli ve skutečnosti není nic špatného na tom pít zelený čaj v šest ráno nebo v devět večer, konzumace tohoto nápoje v určitou denní dobu zřejmě ovlivňuje vaši reakci na čaj nebo to, jak vaše tělo dokáže z jeho konzumace vytěžit maximum pro své zdraví.

Na vlně kofeinu

Zelený čaj obsahuje kofein, ale méně než černý čaj a mnohem méně než káva. Nicméně, pijte zelený čaj ráno nebo na začátku dne a můžete pocítit příliv energie a soustředění. Na druhou stranu, pokud vám kofein brání usnout, je pravděpodobně lepší se mu několik hodin před spaním vyhnout.

Pokud nejste příliš citliví na kofein, doporučujeme: „Pijte zelený čaj po jídle, aby se neutralizovala chuť na sladké.“ To je skvělá zpráva pro ty z vás, kteří se z pocitu viny dopřávají odpoledním sladkostem .

V jakou denní dobu je nejlepší pít zelený čaj? Rád bych si dal šálek, děkuji. Ale dá se zelený čaj připravit?

Získejte energii díky L-theaninu

Dalším důvodem, proč pít zelený čaj na začátku dne, je to, že obsahuje L-theanin, aminokyselinu známou pro své uklidňující účinky. Zdá se, že v kombinaci s kofeinem může zvýšit bdělost a koncentraci a také zlepšit náladu, což je skvělý způsob, jak začít každý den!

Příjem antioxidantů

Existuje také názor, že konzumace zeleného čaje 1–2 hodiny před jídlem nebo po jídle pomáhá tělu soustředit se na vstřebávání prospěšných látek v čaji, aniž by bylo rušeno jídlem. Ze stejného důvodu byste do čaje neměli přidávat mléko, protože to může snížit vstřebávání těchto cenných živin ze zeleného čaje.

Minimalizace minerálních usazenin

Dalším důvodem, proč pít zelený čaj mezi jídly, je to, že poměrně mnoho studií ukazuje, že sloučeniny v zeleném čaji (hlavně taniny a katechiny) se mohou vázat na některé minerály ve vašem zažívacím traktu a blokovat jejich vstřebávání. Zejména trpí železo, což může časem vést k jeho nedostatku u osob, které jsou ohroženy.

Konzumace alkoholu před tréninkem

Nabijte svůj tréninkový režim pitím zeleného čaje 30–60 minut předtím, než se začnete potit. Kofein a antioxidanty v čaji mohou jednoduše zvýšit vaši výdrž a koncentraci během cvičení, spálit více tuku a chránit váš organismus před poškozením volnými radikály po intenzivním tréninku.

Přejít nahoru