Oblíbená zelenina se již objevila v obchodech s potravinami. Obsahuje hodně železa, které působí jako balzám na srdce.

Některé druhy zeleniny vídáme na stolech a v obchodech tak často, že už ani nepřemýšlíme o jejich původu a vlastnostech. To se týká nejen mrkve, ale i zelí, které si našlo své místo v jídelníčku Čechů. A co jeho ušlechtilejší příbuzný – savojské zelí?

Savojské zelí se nazývá královnou zelí – a není se čemu divit. Množství vitamínů a živin, které v něm najdeme, by vás mělo motivovat k tomu, abyste zelí jedli ještě častěji. Co tato zelenina obsahuje? Odkud pochází a co se z ní dá připravit?

Savojské zelí – původ

Odkud se vlastně savojské zelí vzalo? Původ této zeleniny není tak zřejmý, jak by se mohlo zdát. Tato odrůda kapusty byla zřejmě známa již v antice. Římané byli přesvědčeni, že díky ní žijí dlouho a v dobrém zdraví. Kapusta savojská se u nás stále spojuje především se středomořskou stravou .

Oblíbená zelenina se již objevila v obchodech s potravinami. Obsahuje hodně železa, které působí jako balzám na srdce.

Kdy se savojské zelí dostane do prodeje? V popisu kultury je uvedeno, že se jedná o dvouletou rostlinu, která se vysazuje ve skleníkových podmínkách. Samotné sazenice lze přesadit na pole až v květnu, když to teplota dovolí. První rok je obdobím vývoje vrcholového pupenu, ve druhém roce se objevuje hlávka. Díky své struktuře je savojská kapusta odolná vůči opravdu extrémním povětrnostním podmínkám – dokonce i silným mrazům. Kapusta se dá koupit v každém ročním období, ale nejchutnější je na jaře a v létě.

Savojská kapusta – vlastnosti

Co obsahuje kapusta? Vlastnosti této zeleniny jsou opravdu zajímavé. Kapusta je bohatá na železo, které je důležitým prvkem stravy každého z nás, ale zejména žen a nastávajících maminek. Je ideální pro vegetariánskou a veganskou kuchyni. Obsahuje také hořčík, díky kterému může náš nervový systém normálně fungovat. To ale samozřejmě není vše. Díky velkému množství antioxidantů je kapusta považována za zeleninu s protizánětlivými a dokonce protinádorovými účinky . Neměla by však být považována za všelék nebo základní složku stravy. Savojské zelí také obsahuje beta-karoten, vitamíny C a E a vápník, který přispívá ke správnému vývoji kostí. Opět se ukazuje, že tato zelenina je ideální pro veganskou stravu, kde existuje riziko nedostatku této složky. Díky sloučeninám síry je kapusta také považována za léčivou zeleninu, která urychluje hojení ran. Proto naše prababičky a babičky připravovaly kapustové obklady na ekzémy a omrzliny.

Savojské zelí – kontraindikace

Ačkoli četné vlastnosti savojského zelí nelze podceňovat, je třeba zmínit i kontraindikace konzumace této zeleniny. Vzhledem k tomu, že konzumace tohoto zeleniny ve velkém množství může způsobit nadýmání, nadýmání, nevolnost, žaludeční nevolnost a dokonce i střevní křeče, se konzumace savojského zelí nedoporučuje lidem trpícím chronickými onemocněními trávicího systému. Rovněž se nedoporučuje užívat lidem se onemocněním štítné žlázy, pankreatitidou nebo vážnými srdečními problémy.

Co lze připravit ze savojského zelí?

Zajímá vás pravděpodobně, co lze připravit ze savojského zelí .

Tato zelenina je velmi podobná běžnému bílému zelí, ale často se k ní chováme, jako bychom nevěděli, jak ji správně použít. A přitom je to tak jednoduché. Ze zelí lze připravit lahodné zelné rolky – masové i veganské, šťavnatý zelný salát nebo dokonce zelný chipsy . Kromě toho lze savojské zelí marinovat. Jedná se o vzácnější variantu této delikatesy, protože se obvykle připravuje z bílého zelí. Pokud však máte doma savojské zelí, určitě ho zkuste marinovat. Jak? O tom si povíme později.

Savojské zelí – recepty

Co dělat s tak chutnou zeleninou, jako je kapusta ? Recepty nejsou složité a snadno je můžete použít při přípravě každodenních obědů nebo předkrmů. Kapusta je jednou z těch surovin, ze kterých lze připravit cokoli.

Oblíbená zelenina se již objevila v obchodech s potravinami. Obsahuje hodně železa, které působí jako balzám na srdce.

  • Polévka z kapusty se dá připravit na vývaru z žeber. Bude to ideální a voňavé. Budete potřebovat nejen kapustu, ale i několik brambor, aby polévka byla trochu hustší. Nalijte vývar na nakrájenou a osmaženou zeleninu (včetně polévkové) a vařte, dokud brambory nezměknou, asi 20 minut. Dochuťte solí a pepřem a přidejte smetanu, aby se omáčka zjemnila.
  • Guláš – lze ho připravit stejně jako z bílého zelí. Nezapomeňte listy před plněním lehce blanšírovat, aby byly měkké a pevné, ideální pro balení. Pokud máte doma nakládaný zelný kel, můžete připravit sarma – závitky, které se trochu liší od zelných závitků.
  • Chipsy ze savojského zelí – pravděpodobně jste o nich ještě neslyšeli. Ze zelí se však dají připravit vynikající a především zdravé chipsy. Omyjte listy a roztrhejte je na menší kousky. Vyhněte se však žilkám, které jsou silné a vláknité. Vložte vše do misky, přidejte olivový olej (3 lžíce) a oblíbené koření. Ručně jemně promíchejte, aby se všechny listy pokryly olivovým olejem a kořením. Pečte na plechu vyloženém pečícím papírem, dokud nejsou suché a křupavé. Pečte při nízké teplotě 100 stupňů.
  • Salát. Savojské zelí, stejně jako čínské, lze použít k přípravě vynikajícího salátu. Nakrájejte ji, dochuťte solí a pepřem, přidejte nakrájená rajčata, dvě lžíce jogurtu a malou lžičku majonézy. Chutná to prostě skvěle.
  • Zapečená — kapustu můžete zapékat spolu s jinou zeleninou a například těstovinami. Obzvláště chutná bude v rajčatové omáčce s mozzarellou. Nakrájejte ji na jemno, přidejte další zeleninu, jako je paprika, houby a cuketa, přidejte předem uvařené těstoviny a trochu passaty. Vše posypte sýrem a pečte při teplotě 180 stupňů po dobu 30 minut.
Přejít nahoru