Černé zlato: ovoce bohaté na vitamíny, které reguluje hladinu cukru v krvi a krevní tlak

Studie ukázala, že u lidí, kteří konzumují tento málo známý produkt, se výrazně snižuje systolický krevní tlak a hladina cholesterolu.

  • Ovoce, které pomáhá kontrolovat hladinu cukru v krvi a snižovat krevní tlak
  • Ovoce bohaté na kolagen a vitamín C, které posiluje klouby a kosti.

Nejtěžší na udržování vyvážené stravy a pravidelném stravování je překonat pokušení udělat pravý opak : improvizovat a kompenzovat. Abyste se účinně starali o své tělo a dodržovali středomořskou stravu, která je tak populární po celém světě, nemusíte ji dodržovat striktně 365 dní v roce, i když to není důvod ke zvýšení počtu dní neformálního stravování. Ale čas od času jsou nezbytné při střednědobém a dlouhodobém plánování, aby zlepšily náladu těm, kteří se chtějí lépe starat o sebe.

Černé zlato: ovoce bohaté na vitamíny, které reguluje hladinu cukru v krvi a krevní tlak

Další obtížností je vybrat si z všech možností, které příroda nabízí, a nebránit se vyzkoušet to, co prokázalo svou účinnost. Národní lékařská knihovna zveřejnila studii vedenou výzkumnicí Yulin Ren z Ohio State University, která se zabývá přínosem konzumace černé arónie. Jedná se o v České republice málo známé ovoce, ale také se mu říká arónie a lze ho zakoupit ve specializovaných obchodech.

Výhody černé arónie

Ve studii, které se zúčastnilo osm lékařů, byl analyzován účinek této fenoly bohaté keřové bobule, která roste v Severní Americe, ve formě potravinového doplňku. Po měsíci a půl užívání přípravku byla u skupiny dospělých, kteří se účastnili speciálního klinického výzkumu, zaznamenána významná snížení systolického krevního tlaku a hladiny cholesterolu v krvi – dvou nejcitlivějších faktorů při srdečních onemocněních. Vyrovnal se také hladina glukózy v krvi.

Černé zlato: ovoce bohaté na vitamíny, které reguluje hladinu cukru v krvi a krevní tlak

Černá arónie podporuje antioxidační aktivitu, ale je užitečná i v jiných oblastech, protože má nízký obsah kalorií a obsahuje vlákninu, vitamín C, vitamín K a mangan. Kromě toho je důležitým zdrojem kyseliny listové, železa, vitamínu A a vitamínu E.

Toto ovoce také obsahuje kyselinu listovou a zlepšuje trávení díky svému protizánětlivému účinku na zažívací trakt. Vyživuje také svaly a pomáhá předcházet artritidě. V České republice je k dostání v sušené formě i jako džus.

Přejít nahoru