Většina lidí neví, který vaječný žloutek je zdravější. Barva má velký význam

Pro většinu spotřebitelů má barva vaječných žloutků velký význam. Někteří tvrdí, že čím tmavší, tím lepší, protože světlý žloutek je považován za známku horší kvality potomstva a, co je ještě důležitější, horší chuti.
Jaká je však skutečnost a má barva této ingredience opravdu tak velký význam?

Ačkoli se vejce na trhu liší nejen cenou, ale i druhem a způsobem chovu, spotřebitelé vědí, která jsou nejlepší. Za nejhorší jsou považována vejce z klecového chovu, za která musí výrobci uvádět číslo tři. Slepice na těchto farmách mají omezené podmínky chovu a jsou proto vystaveny většímu stresu. To samozřejmě vede ke snížení kvality vajec.

Většina lidí neví, který vaječný žloutek je zdravější. Barva má velký význam

Ovlivňuje to také barvu žloutků? Ukazuje se, že vliv má, ale pouze nepřímý. Jejich barvu ovlivňuje především to, čím byla zvířata krmena. Jak by tedy měl vypadat žloutek zdravého vejce?

Co vypovídá barva žloutků?
Ti, kteří se domnívali, že tmavé žloutky jsou lepší, se nemýlili. Tato barva je známkou toho, že nosnice měly pestrou a bohatou stravu . A to je dobré znamení. Tento žloutek je bohatý na nasycené mastné kyseliny a vitamíny E, A a D.
Kromě toho obsahuje také omega-3 mastné kyseliny.
Barva žloutku také naznačuje, že zvířata měla během chovu dostatek prostoru. Někdy má vliv i roční období. Pokud je venku teplo a slunečno, žloutek bude také tmavší. Tyto faktory je třeba mít na paměti při výběru vajec v obchodě.
Podvody s vejci

Většina lidí neví, který vaječný žloutek je zdravější. Barva má velký význam
Výrobci také vědí, že spotřebitelé preferují vejce s tmavými žloutky . Tito nepoctiví lidé používají nejrůznější metody, aby ovlivnili barvu žloutků. Například přidávají do krmiva pro slepice barviva. Pokud se jedná o přírodní barviva, můžete být v klidu .
Určitě by bylo horší, kdyby chovatelé přidávali syntetická barviva. Tento postup znemožňuje určení hodnoty konkrétních vajec .

Proto se doporučuje kupovat vejce od prověřeného dodavatele nebo se řídit doporučeními odborníků. Ti radí kupovat vejce typu „0“, protože pouze v tom případě můžeme mít jistotu, že produkt, který zařazujeme do svého jídelníčku, je prospěšný pro zdraví .

Přejít nahoru