Dadziki – lahodná a aromatická omáčka, která k nám přišla ze slunné Řecka. Je výjimečně dobrá, hodí se k mnoha jídlům a rychle se připravuje.
V tomto receptu je omáčka obohacena o jednu ingredienci, která ji činí ještě chutnější a krémovější. O čem je řeč? Seznamte se s jednoduchým a rychlým receptem na přípravu tzatziki s fetou.
Co je to omáčka tzatziki?
Omáčka řecké kuchyně. V této zemi je velmi oblíbenou přísadou k jídlům. Je také dobře známá a oblíbená téměř po celém světě. Připravuje se na bázi řeckého jogurtu s přídavkem čerstvých okurek , česneku, olivového oleje a zelené natě. Chuť je svěží, osvěžující, mírně kyselá a lehce česneková. Na chuť je krémová, s výraznými kousky okurky. V tomto receptu je řecká tradice tzatziki obohacena o nejoblíbenější řecký sýr – fetu. Jeho kousky se perfektně kombinují s ostatními ingrediencemi a vytvářejí tuto lahodnou omáčku.
Jak připravit tzatziki s fetou?
Chutná a voňavá omáčka tzatziki, jejíž chuť umocňuje sýr feta, se vyznačuje nejen svou jedinečnou chutí. Recept na tuto řeckou delikatesu je jednoduchý a rychlý. Seznam ingrediencí obsahuje pouze několik snadno dostupných surovin, které nejsou nijak drahé. Jsou k dispozici v každém ročním období, takže tzatziki s fetou můžete připravit kdykoli.
Jak tedy připravit tzatziki jinak? Stačí si vybrat tento recept a do řecké omáčky přidat sýr feta. Chutné tzatziki je hotové za patnáct minut.
- Krok 1 – příprava řeckého jogurtu s olivovým olejem a citronovou šťávou
- Krok 2 – okurky nastrouhejte na struhadle, osolte a vymačkejte.
- Krok 3 – smíchejte okurky s fetou a česnekem.
- Krok 4 – smíchejte ingredience s jogurtem a přísadami
- Krok 5 – omáčku tzatziki s fetou vychlaďte v lednici.
Jak podávat tzatziki s fetou?
Omáčka tzatziki obohacená řeckou fetou je univerzální přísadou k mnoha pokrmům, která mění jejich chuť. Skvěle se hodí k pečenému a grilovanému masu, rybám a zelenině. Můžete ji podávat k pokrmům jako gyros a souvlaki . Je to dobrý doplněk k sendvičům a salátům. Skvěle se hodí k čerstvé zelenině nakrájené na proužky, pitě nebo jiným slaným předkrmům. Podávejte jej raději s hranolky místo majonézy. Jak se ukázalo, omáčka tzatziki s fetou je univerzální a hodí se prakticky ke všemu.
Složení
- 200 g řeckého jogurtu
- 150 g sýra feta
- 3 okurky
- 3 stroužky česneku
- 3 lžíce olivového oleje
- 1 lžička citronové šťávy
- sůl, pepř
Příprava krok za krokem
- Smíchejte řecký jogurt s olivovým olejem a citronovou šťávou. Dochuťte solí a pepřem.
- Okurky nastrouhejte na hrubém struhadle a dejte do síta. Lehce osolte a nechte 10 minut odstát, poté vymačkejte přebytečnou vodu a přendejte do misky.
- Přidejte jemně rozdrobený sýr feta a prolisovaný česnek. Promíchejte.
- Přidejte jogurtovou omáčku s feta sýrem a důkladně promíchejte.
- Omáčku dejte na 30 minut do lednice.
- Podávejte jako přílohu k různým pokrmům, grilovaným jídlům nebo jako předkrm.