Ne v ledničce a ne v misce. To je nejlepší způsob skladování jahod.

  • Nastala sezóna jahod. Jsou to jedny z nejoblíbenějších letních plodů, ale bohužel jsou velmi choulostivé a rychle ztrácejí čerstvost. Mnozí z nás si kladou otázku, jak je správně skladovat. Seznamte se s nejlepšími způsoby, jak prodloužit trvanlivost jahod.
  • Nakupujte pouze čerstvé, nepoškozené jahody se zelenými stopkami.
  • Stopky neodstraňujte a ovoce ihned po nákupu nemyjte.
  • Jahody skladujte na chladném místě, nejlépe v jedné vrstvě na papírové utěrce.
  • Denně kontrolujte čerstvost ovoce a zkažené plody odstraňujte.
  • Ne v ledničce a ne v misce. To je nejlepší způsob skladování jahod.

Jahody jsou nejoblíbenější letní bobulové ovoce. Všichni se těší na jejich příchod. Jak prodloužit jejich čerstvost a trvanlivost po zakoupení?

Udělejte první kroky k prodloužení čerstvosti jahod tím, že je vyberete na trhu nebo v obchodě. Kupujte pouze čerstvé a nepoškozené jahody se zelenými stopkami. Poškozené plody se rychle kazí.

Jahody po sklizni nedozrávají, proto vybírejte pouze bobule intenzivní červené barvy bez bílých nebo zelených konců. Zelená a čerstvá stopka je známkou čerstvě utrženého plodu.

Nakoupené ovoce skladujte doma na chladném místě, nejlépe v jedné vrstvě na papírové utěrce.

Ovoce položte na papírový ručník do nádoby s pootevřeným víkem nebo větracími otvory a uložte na chladném a tmavém místě. Nejlepší je skladovat při teplotě 2–4 °C.

Před skladováním je nemyjte a neodstraňujte stopky. Díky stopce ovoce déle vydrží čerstvé.

Kam dát jahody, aby zůstaly čerstvé?

Druhý krok – balení jahod. Jahody, stejně jako všechny bobulové ovoce, nemají rády mačkání a nedostatek vzduchu. Běžné plastové nádoby často zadržují vlhkost, což urychluje proces znehodnocení ovoce.

Nejlepším řešením je vybrat jahody v dřevěném nebo kartonovém obalu. Díky lepší cirkulaci vzduchu v přírodnějších nádobách jahody zůstanou déle čerstvé.

Snažte se stav ovoce kontrolovat každý den. Pokud zaznamenáte první známky plísně nebo zkažení, ovoce okamžitě vyhoďte.

Ne v ledničce a ne v misce. To je nejlepší způsob skladování jahod.

Osvědčený způsob, jak získat čerstvé jahody

Ocetová lázeň prodlouží čerstvost jahod a ochrání je před plísní. Jahody na chvíli namočte do roztoku připraveného z 1 dílu octa a 3 dílů vody, například: jeden sklenice octa a 3 sklenice vody.

Po koupeli ovoce důkladně osušte papírovou utěrkou. Tato úprava nemá vliv na chuť jahod.

Přejít nahoru