- Nastala sezóna jahod. Jsou to jedny z nejoblíbenějších letních plodů, ale bohužel jsou velmi choulostivé a rychle ztrácejí čerstvost. Mnozí z nás si kladou otázku, jak je správně skladovat. Seznamte se s nejlepšími způsoby, jak prodloužit trvanlivost jahod.
- Nakupujte pouze čerstvé, nepoškozené jahody se zelenými stopkami.
- Stopky neodstraňujte a ovoce ihned po nákupu nemyjte.
- Jahody skladujte na chladném místě, nejlépe v jedné vrstvě na papírové utěrce.
- Denně kontrolujte čerstvost ovoce a zkažené plody odstraňujte.
Jahody jsou nejoblíbenější letní bobulové ovoce. Všichni se těší na jejich příchod. Jak prodloužit jejich čerstvost a trvanlivost po zakoupení?
Udělejte první kroky k prodloužení čerstvosti jahod tím, že je vyberete na trhu nebo v obchodě. Kupujte pouze čerstvé a nepoškozené jahody se zelenými stopkami. Poškozené plody se rychle kazí.
Jahody po sklizni nedozrávají, proto vybírejte pouze bobule intenzivní červené barvy bez bílých nebo zelených konců. Zelená a čerstvá stopka je známkou čerstvě utrženého plodu.
Nakoupené ovoce skladujte doma na chladném místě, nejlépe v jedné vrstvě na papírové utěrce.
Ovoce položte na papírový ručník do nádoby s pootevřeným víkem nebo větracími otvory a uložte na chladném a tmavém místě. Nejlepší je skladovat při teplotě 2–4 °C.
Před skladováním je nemyjte a neodstraňujte stopky. Díky stopce ovoce déle vydrží čerstvé.
Kam dát jahody, aby zůstaly čerstvé?
Druhý krok – balení jahod. Jahody, stejně jako všechny bobulové ovoce, nemají rády mačkání a nedostatek vzduchu. Běžné plastové nádoby často zadržují vlhkost, což urychluje proces znehodnocení ovoce.
Nejlepším řešením je vybrat jahody v dřevěném nebo kartonovém obalu. Díky lepší cirkulaci vzduchu v přírodnějších nádobách jahody zůstanou déle čerstvé.
Snažte se stav ovoce kontrolovat každý den. Pokud zaznamenáte první známky plísně nebo zkažení, ovoce okamžitě vyhoďte.
Osvědčený způsob, jak získat čerstvé jahody
Ocetová lázeň prodlouží čerstvost jahod a ochrání je před plísní. Jahody na chvíli namočte do roztoku připraveného z 1 dílu octa a 3 dílů vody, například: jeden sklenice octa a 3 sklenice vody.
Po koupeli ovoce důkladně osušte papírovou utěrkou. Tato úprava nemá vliv na chuť jahod.