Co je lepší jíst k snídani: bílkoviny nebo sacharidy? Názor dietologa

Jaké živiny byste měli konzumovat ráno, abyste měli více energie a měli opravdu zdravou a vyváženou snídani?

Co je lepší k snídani: bílkoviny nebo sacharidy? Dobrá otázka. Pokud jde o snídani, výběr nejvhodnějších potravin pro začátek dne má zásadní význam, jak doporučují také Doporučení pro zdravou výživu.

Po nočním hladovění potřebuje tělo správné živiny, aby se mohlo znovu nabít energií a zvládnout denní úkoly. Nesprávná výživa ráno proto může ovlivnit i další jídla během dne. Nesprávná snídaně může způsobit pokles energie již několik hodin po probuzení, vyvolat náhlé záchvaty hladu a přispět ke zvýšené únavě . Ale vraťme se k původní otázce: co je lepší jíst k snídani – bílkoviny nebo sacharidy?

Co je lepší jíst k snídani: bílkoviny nebo sacharidy? Názor dietologa

Snídaně a živiny: jak se správně rozhodnout

„Snídaně, jak všichni víme, je důležitým jídlem, které nám pomáhá začít den správnou nohou,“ vysvětluje dietoložka Sofia Ballati. „Není nutné snídat hned po probuzení, stačí se najíst do dvou hodin po probuzení,“ říká expertka. „Je však důležité, aby snídaně byla vyvážená, abychom přijali všechny potřebné živiny, abychom se vyhnuli výkyvům energie a přílišnému hladu před obědem.“

Bílkoviny nebo sacharidy ráno: co jíst?

„Pro zdravou, energickou a vyváženou snídani je lepší použít obě varianty,“ odpovídá expertka. „Vyvážená snídaně se v podstatě skládá jak z sacharidů, tak z bílkovin. Kombinace těchto dvou důležitých makroživin vám umožní získat potřebnou energii a také se déle cítit sytí . Není žádný problém, pokud je k dispozici také zdroj tuků, jako je mléko nebo plnotučný jogurt; zdrojem bílkovin jsou také sušené ovoce, jako jsou vlašské ořechy, a hořká čokoláda. Pokud jde o výběr sacharidů, doporučujeme konzumovat je přednostně v celozrnné formě, abyste získali také dostatečné množství vlákniny, která je prospěšná pro střeva, jak pro jejich rovnováhu, tak pro jejich pravidelnost.

Snídaně s bílkovinami nebo sacharidy?

„Snídaně bohatá na bílkoviny rozhodně není dietnější, zdravější nebo lepší než snídaně bohatá na sacharidy,“ upřesňuje dietoložka Sofia Ballati. „Vždy si musíme položit otázku, zda tyto bílkoviny opravdu potřebujeme, jinak bude výběr tohoto typu snídaně prakticky zbytečný,“ říká odbornice. Sacharidy by měly být také zahrnuty do stravy vyváženě, i když je to snazší, protože jsou nejvíce zastoupenými makroživinami v naší stravě. „Měly by tvořit 45 až 60 % celkového denního příjmu kalorií. Někdy se vám nepodaří sestavit ideálně vyváženou snídani, ale to by neměl být problém: vždy si musíte pamatovat, že důležitá je skladba jídel na stole, nikoli jednotlivé jídlo.“

Sacharidy a bílkoviny ke snídani: co si vybrat?

„Pro vyváženou snídani si můžete vybrat z různých zdrojů sacharidů: cereálie, chléb, sušenky nebo jiné náhražky chleba, sušenky, mouka na přípravu například palačinek. Pokud jde o bílkoviny, můžeme si místo toho vybrat mezi: mlékem, jogurtem, kefírem , zeleninovými nápoji, sýry, vejci, luštěninami a tak dále.“

Snídaně na hubnutí: co jíst?

„Abyste zhubli, potřebujete deficit kalorií . Co to znamená? Pokud je moje denní potřeba 2000 kalorií, musím jíst méně, abych časem zhubla. To vše naznačuje, že neexistuje „dietní“ snídaně nebo snídaně, která vám pomůže zhubnout, ale existují zdravé návyky, které vám v kombinaci s kalorickým deficitem mohou pomoci cítit se opravdu dobře. Obvykle doporučuji jíst syté potraviny, jako jsou cereálie, chléb, jogurt, čerstvé ovoce a sušené ovoce. „Sytost je klíčovým prvkem u stolu: jíst málo nebo hledat všude ‚hubnoucí‘ potraviny není řešením, mnohem důležitější je vybírat sytější potraviny, abyste se cítili déle sytí.“

Co je lepší jíst k snídani: bílkoviny nebo sacharidy? Názor dietologa

Bílkovinná snídaně: je opravdu nezbytná pro sportovce?

„Sportovci potřebují více bílkovin, ale nejde o nadměrné množství, jak se často mylně domnívají, ale spíše o zvýšení v závislosti na druhu činnosti. “Pokud chodíte do posilovny třikrát až čtyřikrát týdně a nejste sportovec, nepotřebujete tak velké zvýšení, jak se často předpokládá,“ říká dietoložka Sofia Ballati. „Mezinárodní společnost pro sportovní výživu tvrdí, že u většiny aktivních lidí můžeme zvýšit množství bílkovin, které se obvykle pohybuje kolem 1 g na kg tělesné hmotnosti, na 1,4–1,8 g na kg tělesné hmotnosti, až na maximum 2 g na kg tělesné hmotnosti, pokud je to nutné.“

Časté chyby při snídani

„Jednou z nejčastějších chyb při snídani je řešení problému prvního jídla dne pouhým vypitím šálku kávy na cestě, bez jídla. V tomto případě hrozí, že k obědu budete velmi hladoví. Další chybou je konzumace uzenin, jejichž konzumace, i když je praktická, by měla být omezena na minimum také kvůli vysokému obsahu soli. Nikdo nezakazuje jejich konzumaci, stejně jako nikdo nezakazuje občasné snackování, ale je lepší se snažit sestavit vyváženější a sytější snídani.“

Přejít nahoru