Odborníci na výživu objevili ideální čaj pro zmírnění úzkosti a stresu.
Čaj s meduňkou – nejlepší řešení pro zmírnění úzkosti a stresu.
Když se potýkají s každodenním stresem, mnoho lidí sahá po šálku horkého čaje jako po jednoduchém způsobu, jak uklidnit tělo i mysl. Ačkoli jsou oblíbené čaje jako heřmánkový, odborník na výživu vyzdvihuje jinou bylinu jako nejúčinnější prostředek k relaxaci: meduňku.
Podle certifikované dietoložky je čaj z meduňky, známé také jako citronová máta, nejlepším přírodním prostředkem pro uvolnění bez užívání léků. „Meduňka lékařská může přirozeně uklidňovat nervový systém díky obsahu uklidňujících terpenů,“ říká.
Mezi terpeny přítomné v této rostlině patří citral, linalool, caryophyllen a geraniol – sloučeniny, které mají přímý účinek na nervový systém. Například citral a linalool zesilují aktivitu GABA – neurotransmiteru spojeného s duševním klidem a snížením úzkosti. Kariofilen naopak působí na receptory spojené s reakcí na stres, zatímco geraniol má mírně stimulační účinek, který může zlepšit náladu a jasnost mysli.
Přínos čaje z meduňky se však neomezuje pouze na nervový systém. Nálev také obsahuje kyselinu rozmarýnovou a flavonoidy – antioxidanty, které chrání mozek před oxidačním poškozením a podporují emoční rovnováhu posílením GABA a serotoninových drah.
Karpe také poznamenává, že meduňka může pomoci zlepšit koncentraci, zmírnit menstruační potíže a snížit riziko zánětlivých onemocnění díky svým protizánětlivým a neuroprotektivním vlastnostem.
Jak nejlépe připravit čaj a proč byste neměli vymačkávat čajový sáček?
Jedním z nejoblíbenějších nápojů Argentinců ráno nebo během přestávky v práci je čaj . Existuje však postup, který mnozí při přípravě čaje používají nesprávně, protože se nedoporučuje přitlačovat sáček k povrchu šálku nebo lžičky.
Při prohlížení regálů supermarketů si všimnete širokého výběru prodávaných druhů čaje, z nichž každý má zcela odlišné prospěšné vlastnosti. Některé z nich mají účinek v určitých situacích, například pomáhají usnout nebo podporují trávení. Při nákupu je však třeba vzít v úvahu dva aspekty.
Kromě toho, že sáčky musí být v ideálním stavu, je třeba poznamenat, že při přípravě čaje není nutné ho mačkat . To nezvýší objem nápoje v šálku ani nezvýrazní chuť. Podle odborníků bude účinek zcela opačný a nálev si nebudete moci vychutnat.
„Je důležité vyhnout se mačkání čajového sáčku lžičkou, aby se z něj vytlačila veškerá tekutina, nebo namáčení sáčku ve vodě a jeho vytahování z ní. Častější mačkání čajového sáčku způsobuje, že čaj chutná hořčeji a zvyšuje obsah taninů“ .Tanninová kyselina zůstává uvnitř kapsle a její uvolnění vede k podstatné změně nálevu.