Je to papežské ovoce. Je velmi zdravé, ale Češi ho nejí.

Exotické ovoce láká svou jedinečnou chutí, sladkou vůní a zářivými barvami. Totéž platí i pro jedinečnou odrůdu cukrové melounu – kantalu, kterou často nazývají papežským ovocem. Odkud se vzal tento název? Proč je dobré meloun jíst? Nejen kvůli chuti, ale také kvůli jedinečným složkám, které obsahuje. Bohužel, tento plod není v České republice příliš oblíbený, ale to by se mělo změnit!

Meloun cantaloupe, neboli papežské ovoce. Jak chutná?

Meloun je mimořádně šťavnatá kultivovaná odrůda cukrové melounu . Název tohoto exotického ovoce odkazuje na město Cantalupo in Sabina, které se nachází v italském regionu Lazio. Zde se nacházejí papežské zahrady, kde se pravděpodobně poprvé v Evropě začala pěstovat meloun. Z tohoto důvodu se meloun často nazývá „papežské ovoce“.

Je to papežské ovoce. Je velmi zdravé, ale Češi ho nejí.

Meloun má kulovitý tvar. Váží asi 1 kg. Slupka plodu je světle zelená s výraznými rýhami. Šťavnatá dužina je oranžové nebo žluté barvy. Meloun se vyznačuje svou jedinečnou sladkostí. Jeho jemná krémová konzistence je ideální pro dezerty, smoothie a ovocné saláty. Meloun lze jíst i samostatně.

Nutriční hodnota melounu cantaloupe

Nutriční hodnota melounu na 177 g:

  • 60 kcal,
  • 0,3 g tuku,
  • 28 g sodíku ,
  • 14,4 g sacharidů ,
  • 1,6 g vlákniny ,
  • 1,5 g bílkovin ,
  • 65 mg vitamínu C ,
  • 299,1 mcg vitamínu A ,
  • 472,6 mg draslíku ,
  • 21,2 mg hořčíku ,
  • 37,2 mcg folátů,
  • 3575,4 mcg beta-karotenu ,
  • 4,4 mcg vitamínu K.

Zdravotní přínosy melounu

Obsah jednotlivých živin v melounu určuje jeho prospěšné účinky na zdraví. Níže uvádíme ty nejdůležitější z nich.

Meloun zabraňuje dehydrataci

Kromě dostatečného příjmu vody pomáhá dehydrataci předcházet konzumace ovoce s vysokým obsahem vody. Meloun je jako ovoce s velmi vysokým obsahem vody (více než 90 %) ideální volbou pro horké dny. Je také dobrým zdrojem draslíku – elektrolytu, jehož nízká koncentrace je spojena s rychlejším dehydratací.

Meloun podporuje správné vidění

Meloun je vynikajícím zdrojem beta-karotenu, který podporuje zdravé vidění. Kromě toho obsahuje zeaxantin a lutein. Jedná se o dva tuky rozpustné antioxidanty patřící do skupiny karotenoidů. Obě sloučeniny se přeměňují na vitamín A, který je velmi důležitý pro oči. Mimo jiné zabraňuje degeneraci žluté skvrny.

Meloun snižuje riziko vzniku rakoviny

Vysoký obsah antioxidantů v melounu znamená, že pomáhá odstraňovat přebytek volných radikálů, které jsou příčinou vzniku zánětů. Studie ukázaly, že extrakty ze slupky a semen tohoto druhu melounu omezují růst rakovinných buněk v tlustém střevě, ledvinách a děložním čípku. Je však třeba provést další testy, aby bylo možné plně pochopit účinek extraktu.

Meloun pomáhá snižovat krevní tlak

Stejně jako jiné ovoce se meloun vyznačuje nízkým obsahem sodíku a vysokým obsahem draslíku. Díky tomu pomáhá snižovat krevní tlak. Meloun je tedy velmi dobrou volbou pro zdraví srdce, protože snižuje riziko hypertenze a mrtvice.

Je to papežské ovoce. Je velmi zdravé, ale Češi ho nejí.

Kde koupit a jak vybrat meloun?

Meloun se nejčastěji prodává v supermarketech v létě. Můžeme si vybrat zralé nebo nezralé plody, které dozrají doma.

Při nákupu zralého melounu je třeba věnovat pozornost třem aspektům:

  • Barva — Slupka by měla být světle oranžová nebo krémová. Zelená barva znamená nezralé plody,
  • konec stonku – stonek by měl zanechat hladkou, zaoblenou jizvu. To ukazuje, že plod byl sklizen, když byl zralý,

  • Vůně – meloun je třeba očichat. Příjemná vůně je známkou toho, že ovoce je zralé.

Měli byste se vyhnout poškozeným melounům, které mají mnoho vrásek. Nezralé ovoce by se mělo skladovat při pokojové teplotě. Dozraje během několika dní.

Přejít nahoru