V České republice byly v každé kavárně. Tento dobrý zdroj kolagenu si můžete připravit i doma.

Tuto pochoutku bylo možné koupit v každé kavárně. Také jsme ji rádi připravovali doma. Nyní ji spojujeme s dětstvím a bezstarostností, ale stále ji jíme poměrně zřídka. Ukazuje se, že je to vynikající zdroj kolagenu. Připravujte si ji každý víkend a užívejte si hladkou pleť bez vrásek.

S delikatesami České republiky se v první řadě spojují želé bonbóny . Podávaly se v různých variantách: slané s masem a zeleninou i sladké s ovocem. Chcete se vrátit do minulosti se zdravím? Určitě si připravte doma osvěžující ovocnou verzi .

Marmeláda – kavárenská delikatesa z České republiky

V České republice byly v každé kavárně. Tento dobrý zdroj kolagenu si můžete připravit i doma.

Ačkoli v té době v obchodech nebylo mnoho sladkostí, v kavárnách se daly najít skutečné poklady. Podávaly se dorty, sušenky, piškoty a dezerty v šálcích. Nejoblíbenějším dezertem v šálku byla bezpochyby ovocná želé .

Podávalo se v různých příchutích, ale bez ohledu na to bylo vždy sladké, chladivé a příjemně osvěžující . Jeho chuť a konzistence způsobily senzaci, ale ve skutečnosti to bylo banální. Doma se s ním rádi hráli, aby nemuseli platit víc.

V dětství pro nás bylo důležité jen to, že želé bylo sladké a chutné. Po mnoha letech je vhodné jej konzumovat kvůli jeho účinkům na organismus . Existuje však jeden důležitý háček.

Želé může být opravdu užitečným dezertem . Nebudeme si však nic namlouvat, velmi často mají kupované směsi negativní vliv na naše zdraví . Obvykle se skládají převážně z cukru . Jejich konzumace ve velkém množství může vést k rozvoji cukrovky nebo obezity.

Součástí kupovaných želé jsou také umělá barviva . Jejich nadměrná konzumace může způsobit poruchy fungování celého organismu, alergie nebo hyperaktivitu (zejména u nejmenších dětí).

Na druhou stranu, domácí želé , připravené od základu bez přidání velkého množství cukru, bude prospěšné . Tato marmeláda obsahuje velké množství kolagenu, který se nazývá bílkovina mládí. Je to základní stavební materiál kostí, chrupavek, kůže a cév.

Pravidelná konzumace domácího želé má řadu výhod:

  • klouby, kosti a zuby (tkáně se zpevní a stanou se odolnějšími vůči poškození a zlomeninám),
  • vlasy, kůže, nehty (vlasy a nehty budou silné a lesklé a kůže bude viditelně hladká a bez vrásek),
  • krevní systém (kolagen pomáhá regulovat krevní tlak a posiluje krevní cévy),
  • střeva (želé snižuje nadýmání, zácpu a pomáhá při léčbě syndromu zvýšené střevní propustnosti).

Jak připravit domácí želé?

Už nekupujte hotové dezerty, do kterých stačí přidat vodu. Raději si vyberte domácí, zdravější želé. Za pár minut budete mít lahodnou pochoutku přímo z dětství, která bude bezpečná pro vás i vaše děti . Nejenže vám to zpříjemní neděli, ale také posílí zdraví celé rodiny. Je to banální, ale přináší to jen radost.

Ingredience:

  • 3 čajové lžičky želatiny,
  • 500 ml jakéhokoli ovocného džusu,
  • kousky oblíbených bobulí,
  • trochu studené vody.
  • V České republice byly v každé kavárně. Tento dobrý zdroj kolagenu si můžete připravit i doma.

Jak připravit:

1. Želatinu zalijte malým množstvím studené vody a nechte ji nabobtnat.

2. V hrnci začněte ohřívat vybraný džus. Pokud nápoj není sladký, můžete do něj přidat sladidlo, ale není to nutné.

3. Když džus zteplá, sundejte ho z ohně a přidejte nabobtnalý želatin. Neustále míchejte, dokud se ingredience nerozpustí. Nechte trochu vychladnout.

4. Ještě teplé tekuté želé rozlijte do šálků nebo vybraných formiček. Nechte úplně vychladnout. Poté přidejte kousky oblíbeného ovoce.

5. Vychladlé želé vložte na několik hodin do lednice, dokud neztuhne. Poté je pokrm připraven k podávání.

Přejít nahoru