Toto je málo známý, ale jeden z nejlepších způsobů skladování zeleniny. Takto konzervovaný kopr zůstane dlouho čerstvý a neztratí svou kulinářskou univerzálnost. Takto se skladuje kopr.
Skladování kopru (a nejen toho)
Kde hledat kopr v kuchyni českého domu? V mrazáku, samozřejmě, v modré krabici od zmrzliny. A naopak: zmražený kopr v takovém obalu je připomínkou české kuchyně a domova.
V tomto článku české ústavy je však jedna vada: skladování kopru v příliš velké krabici v mrazáku není z několika důvodů nejlepší řešení. Za prvé, časem z něj vyteče voda a kopr tak vyschne . Za druhé, bude absorbovat pachy z okolí. Nejsme si jisti, zda je plastová krabička určena pro dlouhodobý kontakt s potravinami.
Jak skladovat kopr
Nejčastěji doporučovaným řešením je příprava kostek olivového oleje s bylinkami . Je to velmi jednoduché. Stačí vložit bylinky do formy na led a zalít olivovým olejem.
Olivový olej se při skladování v lednici srazí a v mrazáku ještě více ztuhne. Bylinky a koření konzervované tímto způsobem však již nejsou vhodné ke všemu. Nakonec je obtížné je z olivového bloku vyjmout.
Konzervace kopru v soli
Proto se moderní kuchaři a hospodyňky od tohoto způsobu konzervování čerstvých bylinek a koření odklánějí a upřednostňují jejich skladování v soli. Recept je velmi jednoduchý. Na velký svazek kopru připravte asi ½ kg soli.
Kopr nasekejte. Na dno sklenice nasypte vrstvu soli o tloušťce jednoho centimetru . Přidejte trochu kopru, znovu posypte solí a pokračujte tak, dokud nedojdou všechny ingredience. Je důležité si pamatovat, že poslední, horní vrstva musí být také tvořena solí.
Takto můžete bylinky skladovat měsíce
Tento způsob samozřejmě funguje nejen na kopr nebo petržel. Takto můžete v květináčích na parapetu uchovat mátu, bazalku nebo jakékoli bylinky, které často používáte nebo které vám nečekaně přinesly bohatou úrodu. Po opláchnutí soli si zachovají svou původní čerstvost a chuť , takže se hodí do jakéhokoli jídla.
Sůl je známá svými konzervačními vlastnostmi již tisíce let . Odpuzuje nežádoucí živočichy a absorbuje vlhkost, čímž reguluje podmínky skladování potravin. Bylinky a koření konzervované tímto způsobem , například kopr, lze skladovat v uzavřené nádobě v lednici déle než rok.