Máte v chlebníku zbylý chléb nebo máte chuť na něco k zakousnutí při sledování oblíbeného seriálu? Vyzkoušejte jednoduché domácí chlebové chipsy.
Jsou to něco mezi sušenkami a chipsy. Podobné produkty najdete v obchodě, ale tyto domácí chlebové chipsy jsou nejchutnější. Jsou pikantní, lehce česnekové a tak chutné, že miska se rychle vyprázdní. Tato levná pochoutka bude hitem na večírcích.
Chlebové chipsy
Existuje mnoho způsobů, jak využít starý chléb , takže by byla škoda ho vyhodit do koše. Místo toho, abyste z něj dělali zapékané pokrmy nebo strouhanku, vyzkoušejte chutné chipsy s kořením. U nás doma mají velký úspěch, dokonce i místo popcornu a krekrů. Jsou ideálním doplňkem k polévkám a salátům, ale také samostatnou svačinkou při večerním sledování filmu.
Tyto snacky jsou mnohem levnější než ty, které se prodávají v supermarketu, a množství koření si můžete upravit podle vlastní chuti. Méně česneku, protože máte brzy rande, více pálivé papriky, protože máte rádi pikantní jídla? Žádný problém, vše záleží na vás.
Ingredience:
- 200 g pšeničného bagetu (přibližně 2 ks),
- půlka cibule,
- 3 stroužky česneku,
- sladká a ostrá paprika podle chuti,
- sušené rajčata jako koření nebo přísada na pizzu,
- sušený bazalka,
- 125 ml rostlinného oleje (půl sklenice),
- půl čajové lžičky soli.
Postup přípravy:
- Cibuli a česnek očistěte, nakrájejte na menší kousky a smíchejte s rostlinným nebo olivovým olejem do hladka.
- Přidejte koření podle chuti a promíchejte.
- Bagetku nakrájejte na tenké plátky o tloušťce asi 2–3 mm.
- Chléb potřete připravenou směsí z obou stran.
- Vložte na plech vyložený pečícím papírem. Rozložte v jedné vrstvě, chipsy na sebe nekládejte.
- Vložte do trouby předehřáté na 160 stupňů Celsia na přibližně 5 minut.
- Po uplynutí této doby je otočte a vložte zpět do trouby na několik minut, dokud se nezapečou i z druhé strany.
Vyjměte chipsy z trouby a nechte je vychladnout. Můžete je podávat jako samostatnou pochutinu, jsou velmi chutné s česnekovou omáčkou. Hodí se také jako doplněk k humusu , nahradí krutony v salátu nebo zvýrazní chuť rajčatového krému. Dobrou chuť!