Kogel-mogel je opravdová klasika mezi dezerty. Je nejen neuvěřitelně rychlý, ale také chutný a připravuje se z ingrediencí, které má každý po ruce. Přidání čerstvého ovoce může výrazně zlepšit jeho chuť a dodat mu lehkost a ovocnou svěžest.
Klasický kogel-mogel je jednoduchý a chutný dezert, ale stačí přidat trochu ovoce a zapéct v troubě, aby se proměnil v něco ještě lepšího. Mírně teplý, ovocný a vzdušný – nová verze dobře známé chuti.
Na co si dát pozor?
Vaječný žloutek a cukr – dvě ingredience, které tvoří základ dezertu. Vaječné žloutky se šlehají s cukrem do nadýchané a lehké konzistence – někdy je k dosažení ideální konzistence potřeba hodně času. V klasické verzi dezertu žloutky nejsou tepelně upravovány, což může vyvolávat obavy z rizika salmonelózy. Abyste minimalizovali pravděpodobnost onemocnění, jednoduše se ujistěte, že žloutky jsou čerstvé a pocházejí od prověřeného dodavatele. Nejbezpečnější je použít pasterizovaná vejce, která lze konzumovat syrová.
Pamatujte, že vaječné bílky, které se v kugelhopfu nepoužívají, byste neměli vyhazovat. Jsou velmi zdravé a můžete je použít v jiných receptech.
Jaké ovoce vybrat?
Pro kogel mogel se nejlépe hodí kyselé ovoce, protože vyvažuje výrazně sladkou chuť kogel mogelu. Jahody , borůvky nebo rybíz jsou dobrá volba. Čerstvé ovoce dodává dezertu lehkost a svěžest a také se vizuálně skvěle hodí. Přidání ovoce učiní dezert výživnějším a chutnějším.
Recept na pečený kogel-mogel s jahodami
Ingredience na 2 porce:
- 2 žloutky,
- 20 g cukru,
- 100 g jahod,
- půl čajové lžičky amaretta.
Způsob přípravy:
- Předehřejte troubu na 200 stupňů Celsia. Vejce důkladně umyjte pod tekoucí vodou a poté je opařte vroucí vodou, abyste minimalizovali riziko nákazy salmonelózou.
- Vejce opatrně rozbijte do misky a oddělte žloutky od bílků. Cukr rozemlejte v mlýnku na jemnější konzistenci a přidejte k žloutkům. V misce šlehejte žloutky a cukr několik minut, dokud směs nebude lehká a nadýchaná.
- Do směsi přidejte půl lžičky amaretta a promíchejte.
- Připravte jahody. Omyjte je důkladně a poté smíchejte v misce 1 litr vody s 2–3 lžícemi jablečného nebo octového octa.
- Jahody namočte na 5 minut, poté je důkladně opláchněte studenou vodou. Tím se zničí všechny mikroorganismy. Jahody poté důkladně osušte, nakrájejte na kostičky a smíchejte se směsí kogel-mogel.
- Připravte si formičky a nalijte do nich směs. Vložte do trouby a pečte asi 10 minut.