Nasypte čajovou lžičku do hrnce s fazolemi. Zachová si svou barvu, křupavost a chuť.

Zelené fazole se již objevily v obchodech a na trzích. Jednoduchý trik je po uvaření udělá křupavé a žluté jako slunce nebo zelené jako tráva. Tuto radu používaly již naše maminky a babičky.

Proč jíst fazole?

Fazole jsou zelenina, která se spojuje s létem a dovolenou. Sezóna je poměrně krátká, takže není důvod čekat, užijte si je ještě dnes. Navíc jejich pravidelná konzumace má mnoho pozitivních účinků na naše zdraví. Fazole jsou nízkokalorické a mají nízký glykemický index. Jsou známé vysokým obsahem vlákniny, vápníku a draslíku.

Nasypte čajovou lžičku do hrnce s fazolemi. Zachová si svou barvu, křupavost a chuť.

V obchodech najdete několik odrůd, včetně zelené, žluté a fialové. Poslední z nich je nejoblíbenější. Žlutozelená fazole se často pěstuje v domácích zahradách. Má mnoho výhod – chuť, možnost vychutnat si oblíbenou zeleninu přímo ze zahrady a relativně snadné pěstování. Zelené fazole lze použít různými způsoby. Hodí se jako příloha k polévkám a salátům a mají vynikající chuť v nakládané formě, ale většina z nás volí jiný způsob podávání – vaří se a posypou strouhankou. Je dobré vědět, jak na to, aby si zachovaly křupavost, barvu a chuť.

Jak uvařit fazole, aby si zachovaly svou barvu?

Příprava zelených fazolí je směšně jednoduchá. Mnozí z nás to znají nazpaměť, ale chápeme, že naši čtenáři jsou lidé, kteří teprve začínají své kulinářské dobrodružství a neznají všechna jeho tajemství. Rádi vám v několika jednoduchých krocích řekneme, jak na to.

Nejprve fazole umyjte a odřízněte konce. Doba vaření závisí na barvě zeleniny. Nejoblíbenější žlutá fazole vyžaduje nejméně času, pouhých 10 minut, fialová fazole 7 až 15 minut a zelená fazole 15 až 20 minut.

Nasypte čajovou lžičku do hrnce s fazolemi. Zachová si svou barvu, křupavost a chuť.

Fazole vaříme v otevřeném hrnci, poté je přendáme do cedníku a ochladíme studenou vodou. Díky tomuto poslednímu kroku neztratí křupavost a intenzivní barvu. Vyplatí se také využít babiččin trik a do vařící zeleniny přidat určitou přísadu.

Babiččin způsob přípravy fazolí

Naše babičky přidávaly do vařících fazolí cukr. Stačí přidat lžičku na půl kila zeleniny. Díky tomu si zachovají svou intenzivní barvu, což je činí chutnějšími. Organické kyseliny obsažené v cukru snižují pH vody. I malé množství pomáhá stabilizovat pH vody. A my si můžeme vychutnat krásné zelené nebo žluté fazole. Na talíři vypadají mnohem lépe.

Přejít nahoru