Už nesmažím vejce na pánvi – vezmu si obyčejnou sklenici: jsou milionkrát chutnější

  • V podmínkách věčné každodenní zaneprázdněnosti, zejména ráno, se tento recept stane vaší spásou – vydatné proteinové jídlo s křupavou sýrovou krustou se připraví doslova za okamžik. Vše, co budete potřebovat: jedno čerstvé vejce, lžíci vody, špetku soli a hrst oblíbeného sýra (čedar, feta nebo mozzarella – podle chuti).

Vejce opatrně rozbijte do hrnku vhodného do mikrovlnné trouby, přidejte vodu a posypte solí. Nastrouhejte sýr na hrubém struhadle – stačí 30–40 gramů – a přidejte ho do vaječné směsi. Vše energicky promíchejte vidličkou do homogenní konzistence, aby se sýrové nitky rovnoměrně rozprostřely.

Už nesmažím vejce na pánvi – vezmu si obyčejnou sklenici: jsou milionkrát chutnější

Vložte hrnek do mikrovlnné trouby. Při výkonu 800 W stačí 60 sekund, ale pokud je vaše trouba výkonnější, začněte s 30 sekundami a poté každých 10 sekund kontrolujte, zda je hotová. Klíčovým znakem je, že hmota musí zcela ztuhnout, zvednout se po stěnách a přestat být tekutá.

Vyjměte hrnek (pozor, rukojeť bude horká!) a nechte omeletu 1–2 minuty odpočinout. Překlopte ji na talíř křupavou kůrkou nahoru nebo jezte přímo z hrnku. Jemný roztavený sýr uvnitř a zlatavá kůrka zvenku vám dodají energii.

Pro vzdušnost nahraďte vodu mlékem a pro pikantnost přidejte při šlehání špetku papriky. Hotovou omeletu posypte nasekanou zeleninou nebo přidejte do směsi sušená rajčata. Toto jídlo je bezchybnou volbou nejen k snídani, ale i k nočnímu občerstvení. Experimentujte s kořením a druhy sýra a proměňte minutovou přípravu v malé kulinářské kouzlo.

Přejít nahoru