Vepřová krk v marinádě: hvězda šťavnatého barbecue!

Vepřová krk připravená na grilu bude neuvěřitelně šťavnatá, pokud ji necháte marinovat.

Aby krk byla dobře propečená

Šťavnaté, aromatické a samozřejmě trochu tučné, mramorované maso z horní části hřbetu prasete je pokryto intramuskulárním tukem, který mnoho lidí odrazuje od jeho konzumace, ale jiné přivádí k slintání. Je také ideální pro pomalé vaření, protože marinování maso zjemní a dodá mu výraznější aroma. Někteří ho smaží v kotletách, často přidávají do steaků, „živanské“, cikánské pečeně s velkým množstvím cibule, ale také do guláše nebo karbanátků. A navíc je velmi oblíbené na grilování.

Vepřová krk v marinádě: hvězda šťavnatého barbecue!

Dobrá rada.

  • Před pečením, smažením nebo grilováním se doporučuje nechat krk, celý nebo nakrájený na kousky, odpočinout si v marinádě.
  • Marinádu v misce důkladně promíchejte metličkou nebo vidličkou, aby se všechny ingredience spojily.
  • Pokud se chystáte krk péct, nechte ho celý nebo nakrájejte na tenké plátky. Marinádu důkladně vtřete do masa ze všech stran, ideálně do zářezů, měla by pokrývat celou plochu. Poté maso nechte odležet v uzavřené nádobě nebo v zakryté pekáči v lednici po dobu 6–12 hodin.
  • Pro pečení na pánvi nebo grilu nakrájejte na plátky. Pečlivě je potřete marinádou a nechte několik hodin marinovat v uzavřené nádobě nebo zabalené v potravinářské fólii.
  • Ingredience marinády (olej, citronová šťáva, hořčice , jogurt) a koření pomáhají rozložit svalová vlákna, díky čemuž se krk lépe propeče a zůstane jemný.
  • Před pečením nebo grilováním se doporučuje nechat maso asi 30 minut odležet při pokojové teplotě, aby se rovnoměrně propeklo. Maso se krásně zkaramelizuje a získá lákavou zlatavou kůrku.

Vepřová krkovice v marinádě: hvězda šťavnatého barbecue!

Vepřová krkovice na grilu. Nejprve potřete rošt olejem, aby se maso nepřichytilo. Můžete ji také grilovat na grilovacím plechu.

Šťavnatý špíz

  • Na grilování vyberte krkovici s výraznější vrstvou tuku – tuk zajistí šťavnatost při grilování.
  • Nakrájejte ho na plátky o tloušťce asi 1,5–2 cm. Příliš tenké plátky snadno vyschnou a příliš silné se mohou špatně propečet.
  • Maso neklepejte. Naklepané plátky jsou dobré na smažení, protože se rychle připraví, ale na grilu se mohou rozpadnout a vyschnout.
  • Pokud chcete dosáhnout efektních proužků, křupavé kůrky a „pravé“ grilované chuti masa, připravujte ho na grilu, který jste předem pokropili olejem, aby se maso nepřichytilo. Nechte ho zahřát, než na něj položíte plátky.
  • Během grilování můžete maso několikrát potřít větvičkou rozmarýnu nebo štětcem, abyste ho potřeli zbývajícím nebo čerstvým marinádou.
  • Vepřová krk v marinádě: hvězda šťavnatého barbecue!

Vyberte si svou marinádu!

  1. Jogurt: smíchejte 50 g bílého jogurtu s 1 lžící kečupu, 3 rozdrcenými stroužky česneku (nebo lžičkou granulovaného), lžičkou mleté papriky a mletého kmínu, přibližně lžičkou soli, čerstvě mletým černým pepřem, lžící citronové šťávy a lžící olivového oleje.
  2. Pikantní: smíchejte 2 lžíce sójové omáčky s 1 lžící oleje, medu nebo agávového sirupu, 1 lžící dijonské hořčice, 1/4 lžičky kurkumy, 2 stroužky drceného česneku, 1 lžičkou sušeného tymiánu, několika kapkami citronové šťávy, trochou chilli, trochou soli a mletého pepře.
  3. Pivo: smíchejte 100 ml tmavého piva, 3 lžíce oleje, 2 lžíce sójové omáčky, 1 lžíci tučné hořčice, 2 stroužky rozdrceného česneku, trochu mletého červeného pepře, sůl a mletý černý pepř.
Přejít nahoru